Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Test grlića materice može i na 3 godine

    Zdrave žene starije od 30 godina, čiji su testovi na humani papiloma virus (HPV), koji izaziva rak grlića materice, bili negativni, i koje su imale normalne rezultate Papanikolau testa, mogu mirno da produže interval između testiranja na dotičnu vrstu raka sa jedne, na tri godine, ukazuje jedna američka studija.

    Ovaj nalaz bazira na praćenju tokom pet godina preko 300.000 žena, koje su se prijavile na program testiranja kalifornijske bolnice Kaiser Permanente, izveštava AFP.

    Utvrđeno je da među onima koje su imale normalne rezultate dva navedena testiranja, rizik da obole od raka grlića materice u roku od narednih pet godina iznosi svega 2,3 na 100.000 godišnje. HPV je virus koji se prenosi seksualnim putem i u većini slučajeva organizam je u stanju da se sam izbori s njim.

    U nekim slučajevima, međutim, infekcija ovim virusom opstaje i može vremenom da dovede do pomenute vrste raka. Kalifornijski stručnjaci, predvođeni Hormuzdom Katkijem, su takođe utvrdili da test prisustva HPV tačnije ukazuje na žene koje su pod rizikom od raka grlića materice nego Papanikolau, pa bi možda i povoljni rezultat samo tog testa mogao da budu dovoljan za donošenje odluke da se interval između testiranja produži na tri godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE