Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Muzičari dobro čuju i u starosti

    Osobe koje su se amaterski ili profesionalno bavile muzikom ne gube sluh u starosti, tvrde američki naučnici. Muzičari imaju iskustva u izdvajanju zvukova koji imaju smisao od složene zvučne slike, pa tako i lakše mogu da raspoznaju razgovor u bučnoj prostoriji.

    Većina ljudi s godinama slabije čuje, pojačava televizor ili ima poteškoće da čuje šta im neko govori u bučnoj prostoriji. Naučnici su otkrili da amaterski i profesionalni muzičari pri pokušaju raspoznavanja razgovora u bučnoj prostoriji postižu drugačije rezultate.

    „Slušanje glasa vašeg prijatelja u bučnom restoranu zavisi od vaše sposobnosti da razlikujete taj zvuk od višeslojne buke nevažnih zvukova u pozadini. Muzičari imaju mnogo iskustva u izdvajanju smislenih zvukova od složene zvučne slike“, izjavila je Nina Kraus, direktorka Laboratorije za auditornu neuronauku na Univerzitetu Nortvestern u Evanstonu u Illinoisu, za „Glas Amerike“.

    Ona je predvodila istraživanje u kome je učetsvovalo 18 muzičara i 19 osoba koje se ne bave muzikom, u dobi izmedju 45 i 65 godina. Ispitana je njihova mogućnost razabiranja govora od buke u pozadini.

    Naučnici su testirali i koliko dobro su ispitanici zapamtili ono što su čuli i videli, te kojom su brzinom razumeli to što su čuli. Cilj istraživanja je bio da se potvrdi da li mogućnost izdvajanja zvukova koji imaju smisao iz bučne okoline i pamćenja sleda zvukova znači poboljšani sluh u kasnijim godinama.

    Ispostavilo se da su starije osobe, koje su počele da sviraju instrument sa devet godina ili ranije i otada svirale redovno, postigle bolje rezultate od onih koji ne sviraju instrument u svemu osim u vizuelnoj memoriji.

    Krausova smatra da su osobe s muzičkim obrazovanjem razvile auditorne sposobnosti odvojeno od sposobnosti da čuju samo tiše zvukove i da su kroz redovnu izloženost zvukovima ličnih instrumenata, harmonijama i ritmovima, dobili izvesna „nervna pojačanja“.

    „Ono što je važno jeste aktivno sviranje instrumenta i dužina sviranja, pa čak i vreme početka sviranja. To su važni faktori, a ne određeni instrument ili muzički žanr“, zaključila je Krausova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE