Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fukušima: Umro radnik, uzrok smrti još uvek nepoznat

    Radnik japanske zemljotresom oštećene nuklearke Fukušima Daiči umro je juče nakon što je kolabirao na radnom mestu, saopštila je tokijska elektroenergetska kompanija Tepko, dodajući da na telu nisu pronađeni tragovi visoke radijacije.
    Radnik starosti oko 60 godina radio je u postrojenju gde se odlaže nuklearni otpad u trenutku kada je kolabirao, ali zvaničnici kažu da uzrok smrti još nije poznat.
    Shotaro Okavapa, portparol Tepka, kompanije koja upravlja nuklearkom Fukušima, rekao je da je radnik bio izložen zračenju jačine 0,17 milisiverta.
    On je dodao da je radnik kolabirao 50 minuta nakon dolaska na posao odakle je prebačen u bolnicu, gde je uskoro konstatovana smrt.
    Ovo je treći smrtni slučaj među radnicima nuklearke nakon havarije. Dva radnika nestala su nakon obilaska nuklearke odmah nakon zemljotresa 11. marta, a kasnije su pronađeni mrtvi.
    Najviši nivo radijacije kome su bili izloženi radnici nuklearke u vreme radova na sprečavanju havarije, nakon razornog zemljotresa i cunamija koji je usledio, iznosio je 250 milisiverta.
    Goši Hosono, specijalni savetnik premijera Naota Kana izrazio je zabrinutost zbog teških radnih uslova u kompleksu Fukušima.
    „Uložiću sve napore da se poboljašju uslovi rada u nuklearki. Mnogi ljudi rekli su nam da su uslovi rada preteški“, rekao je Hosono na konferenciji za novinare.
    Zemljotres jačine 9 stepeni Rihterove skale i veliki cunami koji je usledio doveli su do kvara na sistemu hlađenja u nuklearki što je dovelo do curenja radijacije u atmosferu i okean, kao i delomičnog topljenja jezgre i eksplozija.
    Radnici od tada vodom polivaju reaktore i bazene s šipkama od plutonijuma kako bi pokušali da sprečei pregrejavanje i otpuštanje još većih količina radioaktivnih materijala.
    Tepko se nada kako će nuklearku stabilizovati i pokrenuti „hladni pogon“ do kraja ove godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE