Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vojsci stanovi u zamenu za Dom Vojske u Valjevu

    Valjevske vlasti konačno će se ove godine raskusurati sa Ministarstvom odbrane u vezi vlasništva nad vojnom imovinom u gradu na Kolubari. Očekuje se da Vlada ovih dana da zeleno svetlo za odloženo plaćanje Doma Vojske u centru Valjeva, istorijski vredne građevine koja napuštena propada duže od decenije.

    Valjevci će, uz to, graditi infrastrukturu na vojnom poligonu u naselju Peti puk, gde treba da se izgradi 50 stanova, a zauzvrat će dobiti vojno zemljište na kojem se sada nalazi sportski centar „Peti puk“.

    Nakon dogovora sa Ministarstvom odbrane da se objekat Doma Vojske spase od samourušavanja tako što će preći u vlasništvo grada po ceni od pet stanova i 35 miliona dinara, na potezu je Vlada Srbije. Gradonačelnik Zoran Jakovljević kaže da Vlada treba da odobri odloženo plaćanje.

    – Čim Vlada Srbije usvoji taj zaključak, a to očekujemo da bude već na prvoj narednoj sednici, počeće konverzija imovine. Stanove za pripadnike Vojske već imamo, a ostatak u novcu, 35 miliona dinara, platićemo u naredne četiri budžetske godine, počev od sledeće – objašnjava gradonačelnik.

    – Reč je, za početak, o projektu 50 individualnih stambenih objekata, mada Ministarstvo odbrane razmišlja o svih 150 stambenih jedinica jer su, kako kažu, tolike potrebe Ministarstva i Vojske na našem području. Naše ulaganje u ovaj projekat je izgradnja infrastrukture, a zauzvrat bi grad postao vlasnik zemljišta Đenovac 1, na kojem se nalazi sportsko igralište i koje je trenutno u vlasništvu Ministarstva odbrane – kaže Jakovljević.

    Kada konačno postane vlasnik reprezentativnog zdanja koje se od 1990. godine nalazi pod zaštitom države, gradsku vlast, međutim, očekuje još dodatne procedure kako bi Dom Vojske mogao da bude u funkciji.

    Projekat sanacije postoji, od rekonstrukcije i obnove fasade i krova, do unutrašnjeg prostora, kako bi zgrada u potpunosti bila bezbedna. Međutim, da bi se za realizaciju obnove koja će koštati 57 miliona dinara, moglo konkurisati kod bilo kog državnog fonda, neophodno je prethodno definisati buduću namenu Doma Vojske. Zdanje, koje je kulturni spomenik, svakako treba da bude javno dobro, a da li će to biti buduća gradska uprava, biblioteka ili kulturni centar, odlučiće na kraju Skupština grada – objašnjava Jakovljević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE