Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Plac kineske ambasade zakupljen za 387 miliona dinara

    Firma „Svidax Pro d.o.o“ zakupila je juče oko 6.000 kvadratnih metara zemljišta (60 ari) na 99 godina u Ulici trešnjin cvet u novobeogradskom Bloku 11a, za 387,1 miliona dinara. Početna cena placa na kome se nekada nalazila kineska ambasada oštećena u Nato bombardovanju iznosila je 386,6 miliona dinara, a „Svidax Pro d.o.o“, jedini se prijavio na oglas koji je raspisala Direkcija za građevinsko zemljište.

    Zakupac će na atraktivnoj lokaciji moći da zida poslovne i stambene objekte ukupne bruto površine oko 24.000 kvadratnih metara, od toga je 51 odsto predviđeno za komercijalne sadržaje, a 49 procenata za stanovanje. Građevine, prema planskom dokumentu, osim prizemlja mogu imati osam spratova i potkrovlje, a investitor će za najviše 36 meseci od dana dobijanja pravosnažne lokacijske dozvole morati da završi zidanje zdanja.

    Od dana prijema rešenja o dodeli zemljišta u zakup koje donosi gradonačelnik zakupac je dužan, kažu u Direkciji, da zaključi ugovor sa tim javnim preduzećem kojim će regulisati međusobne obaveze ne samo kada je reč o zakupu, već i naknadi za uređenje zemljišta.

    – Ona će biti obračunata po kvadratnom metru korisne površine za urbanističku zonu u kojoj se gradi. Na toj lokaciji naknada za uređivanje zemljišta za komercijalnu delatnost je 54.394 dinara po kvadratu, a za stambeni prostor 21.738 dinara za kvadrat. Investitor će zakupninu moći da plati jednokratno sa popustom od 30 odsto ili da je izmiri na 36 mesečnih rata – ističu u direkciji.

    Sa placa u Novom Beogradu krajem prošle godine uklonjene su ruševine kineske ambasade. Oštećeni objekti, u kojima je na 6.300 kvadrata osim ambasade bila smeštena i rezidencija, bili su u vlasništvu NR Kine. Ugovorom iz 2004. godine između Pekinga i Beograda, Kinezima je u Užičkoj ulici dodeljena nova lokacija za diplomatsko predstavništvo. O devastiranoj zgradi ambasade u kojoj su se godinama okupljali beskućnici starala se Direkcija za građevinsko zemljište. Kako su procenili da objekti ne mogu da se koristi za raseljavanje, odlučili su da ih poruše i plac privedu nameni.

    Kina želi kulturni centar na parceli

    Vei Đinhua, ambasador Kine, prošle subote na godišnjicu pogibije trojice kineskih novinara u NATO bombardovanju, izjavio je da njihova država želi da na mestu gde se nalazila ambasada sagradi kulturni centar.

    – Nameravamo da na ovom mestu napravimo kineski kulturni centar, s obzirom na značaj ovog mesta i važnost Srbije u našim odnosima. Dobili smo povoljnu ponudu i zajednički radimo na njenoj realizaciji – kazao je ambasador Kin.

    Odluku grada da zemljište ponudi na licitaciju u kineskoj ambasadi juče nisu hteli da komentarišu.

    Zemljište petostruko skuplje pre četiri godine

    Koliko su se promenile prilike na tržištu građevinskog zemljišta najbolje ilustruje podatak da je 2007. godine zakup placeva na manje atraktivnim lokacijama od Bloka 11a bio i pet puta skuplji. Tada su investitori u novobeogradskom Bloku 58 (druga zona) zakup plaćali po 500 EUR za kvadrat bruto površine. Četiri godine kasnije zakupac placa u Ulici trešnjin cvet (ekstra zona) gde je dozvoljeno zidati oko 24.000 kvadratnih metara treba da da 112 EUR za kvadrat bruto površine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE