Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Press: Srbija u obruču Al Kaide

    Naše bezbednosne službe u okruženju su identifikovale Al Kaidu i još 10 najvećih terorističkih organizacija, koje su posle balkanskih ratova ostavile tranzitne kanale i veliki broj „spavača“, piše dnevni list Press.

    Ogranci radikalnih islamskih organizacija, koje su na Balkan došle tokom devedesetih godina prošlog veka, još uvek su prisutni u okruženju Srbije i predstavljaju bazu potencijalnih osvetnika ubijenog vođe Al Kaide Osame bin Ladena.

    Prema podacima do kojih je Press došao, naše bezbednosne službe u okruženju su identifikovale prisustvo 11 najvećih svetskih terorističkih organizacija, koje su posle balkanskih ratova ostavile tranzitne kanale i veliki broj „spavača“, koji u svakom trenutku mogu da se „probude“.

    Bin Laden bio u Albaniji

    Prema bezbednosnim podacima, najviše ih ima u Bosni i Hercegovini, gde se procenjuje prisustvo oko 3.000 terorista.

    Kako kažu stručnjaci za terorizam, Srbija trenutno nije u direktnoj opasnosti od terorističkih napada, ali veze terorista sa našim prostorom toliko su duboke da je neophodno povećati mere opreza na maksimum.

    – Bin Laden je poslednji put 2001. bio u Albaniji, gde je uvek imao po 500 ljudi na treningu. Dolazio je i kod Alije Izetbegovića u Sarajevo, a njegova brigada „Al mudžahid“ dala je veliki doprinos u borbi protiv Srba. Njegov naslednik Ajman al Zavahiri iz Sofije je koordinisao aktivnost Albanaca na Kosmetu. Njihove veze u Bosni, Makedoniji, Albaniji i na Kosmetu svakako su očuvane – kaže za Press Zoran Petrović Piroćanac, saradnik Instituta za političke studije.

    On kaže da je Bin Laden apsolutni panislamski junak.

    – On je muslimanski Če Gevara, naročito za mlade muslimane. Al Kaida je decentralizovana i neuništiva organizacija islamističke borbe protiv judeohrišćanske civilizacije. Ipak, eksjugoslovenski prostor trenutno je u drugom planu Al Kaide. Narednih meseci teroristički udari mogu se očekivati, pre svega, u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Španiji, Izraelu, možda i u Nemačkoj – kaže Piroćanac.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE