Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Niču dve poslovne zone

    Iz Razvojnog programa Republike Srpske na području opštine Mrkonjić Grad realizovano je 6,5 miliona maraka, od čega je projekat lokalnih puteva još u toku, a Vlada je u protekle tri godine iz drugih fondova u razvoj ove opštine plasirala deset miliona maraka.

    Ovo je u sredu tokom posete Mrkonjić Gradu, gde je održana i sednica Vlade, izjavio premijer RS Aleksandar Džombić.

    – Uspešno je završen prvi projekat iz Razvojnog programa RS koji se odnosi na Dom kulture u Mrkonjić Gradu, regulaciju vodotoka i niz drugih projekata – rekao je Džombić posle sastanka sa rukovodstvom ove opštine.

    U Vladi su istakli da su uvideli nameru opštinskog rukovodstva da se posveti privrednicima i otvaranju novih radnih mesta zbog čega je održan i sastanak sa predstavnicima privrede na ovom području. Na sastanku je razgovarano o rešavanju problema u narednom periodu u vezi sa postupcima u stečaju Fabriku konfekcije „Mladost“ i Fabrike vijaka u Mrkonjić Gradu, gde treba tražiti strateškog partnera.

    – Treba da razmotrimo viziju opštinskog rukovodstva za izgradnju dve poslovne zone, koja se odnosi na privredne subjekte i dodatno zapošljavanje. Vlada RS će apsolutno stajati uz opštinu Mrkonjić Grad da bi bili realizovani svi razvojni projekti u ovoj gradu – zaključio je Džombić.

    Predsednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je da ova lokalna zajednica očekuje pomoć Vlade RS u vezi sa projektom sanacije i rekonstrukcije Doma zdravlja, sanacije i opremanja srednjoškolskog centra i u daljoj izgradnji putne infrastrukture.

    Osim Mrkonjić Grada, ministri su u sredu posetili i Šipovo.

    Vlada RS će nastojati da se dodelom koncesija novim koncesionarima pokrenu kapaciteti u fabrikama gipsa i bentonita u Šipovu, izjavio je potpredsednik Vlade RS Džerard Selman.

    Selman je, nakon razgovora sa načelnikom opštine Šipovo Dušanom Malinovićem i predsednikom SO Milanom Kovačem, naglasio da će subvencije dobiti i ovdašnja drvna industrija.

    – Poseban resurs na ovom području jeste drvna industrija, koju Vlada RS stimuliše kroz poseban fond u okviru Ministarstva privrede. Veći deo ovdašnje drvne industrije orijentisan je ka izvozu, tako da će određene subvencije dobiti i po tom osnovu – rekao je Selman.

    Selman je najavio da će deo sredstava iz Razvojnog programa RS biti dodeljen opštini Šipovo, kao direktna i indirektna kreditna sredstva, kako bi u ovoj godini završila započete infrastrukturne projekte. Reč je o asfaltiranju puteva prema ruralnim područjima opštine, sanaciji puta prema Kupresu, a među prioritetima je i izgradnja fiskulturne dvorane u Šipovu.

    S obzirom na to da neki od inostranih partnera žele da ulažu u opštinu Šipovo, posebno u gipsaru, Selman je rekao da postoji zainteresovanost da Vlada da nove koncesije za eksploataciju gipsa na ovom području.

    Načelnik opštine Šipovo Dušan Malinović smatra da je neophodno obezbediti nastavak izgradnje infrastrukture u Šipovu, započete 2008. godine, i preduzeti mere za korišćenje prirodnih resursa, posebno gipsa. Malinović je rekao da je interes opštine da gipsara godišnje proizvodi 50.000 tona gipsa i zaposli 150 radnika, čime bi se povećao i opštinski i budžet RS.

    Vlada RS je na sednici u sredu donela odluku o uslovima, kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera za projekat „Hidroenergetski sistem Gornja Drina“ ukupne vrednosti 500 miliona evra – saopštio je ministar Željko Kovačević.

    – Vlada RS daje prioritet izgradnji hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“ i načinu izbora strateškog partnera – rekao je Kovačević. – Sredstva će biti obezbeđena izborom strateškog partnera, jer će 49 odsto tog sistema biti vlasništvo RS, dok će većinski vlasnik od 51 odsto biti strateški partner.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE