Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    RS: Uskoro nastavak vakcinacije

    Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske dobio je u ponedeljak od kompanije „Glakso Smit Klajn“ nove rashladne uređaje za održavanje „hladnog lanca“ za transport i čuvanje vakcina čija je ukupna vrednost 23.000 KM.

    Direktor Instituta Slobodan Stanić rekao je da je oprema Instituta i do sada bila sasvim ispravna, ali da će se novim transportnim, kombinovanim i običnim frižiderima značajno poboljšati čuvanje i transport vakcina u regionalim zavodima i dva doma zdravlja – u Banjaluci i Bijeljini.

    – Očekujemo da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS dobije nalaz autopsije dvomesečne bebe iz Doboja, koja je nedavno preminula, i da nakon toga donese odluku o nastavku vakcinacije. Mislim da će to biti vrlo brzo – dodao je Stanić.

    Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu zdravlja RS Janja Bojanić rekla je da su vakcine vrlo osetljiva imunobiološka sredstva, naročito na promene temperature, tako da čuvanje u sistemu „hladnog lanca“ garantuje kvalitet i efikasnost sistema.

    Bojanićeva je dodala da međunarodne zdravstvene komisije, po sistemu slučajnog uzorka, najavljeno i nenajavljeno kontrolišu način čuvanja i transporta vakcina u Institutu za zaštitu zdravlja RS, uključujući i domove zdravlja i regionalne zavode, i do sada nije bilo nikakvih problema.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE