Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bugarska: Zatvorena fabrika za proizvodnju olova i cinka

    Najveća fabrika za proizvodnju olova i cinka u oblasti Krdžali na jugu Bugarske zatvorena je zbog nepoštovanja ekoloških propisa, objavila je danas bugarska novinska agencija Novinite.

    Kako navodi agencija, kompanija koja je vlasnik te fabrike ima postrojenja i u Srbiji.

    Fabrika je zatvorena zato što emituje mnogo veću količinu sumpor dioksida od one koja je dozvoljena, precizira bugarska agencija. Predstavnici vlasti južnobugarske oblasti Haskovo danas su direktorki fabrike Slaveji Stojanovoj uručili naređenje da se postrojenje zatvori.

    „Iako smo u poslednje dve godine smanjili za 40 odsto proizvodnju olova, instalicija za prečisćavanje sumpora nije uspela da zadovolji sve veće zahteve što je dovelo do ovog tužnog dana“, rekla je Stojanova.

    Ona je takođe rekla da se vlasnik postrojenja Valentin Zaharijev danas sreo sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i sa ministrom za zaštitu životne okoline Nonom Kardžovim i dodala da će zbog zatvaranja postrojenja posao izgubiti 350 ljudi.

    Zaharijev se sa Borisovim dogovorio da će fabrika moći da nastavi rad ukoliko uspe da u roku od mesec dana smanji emitovanje ugljen dioksida, dodaje agencija.

    „Učinićemo sve da rešimo ovaj problem i da sačuvamo posao za hiljade radnika“, rekla je Stojanova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE