Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sindikat: Pravilnik o dopunskom radu uneo pometnju

    Savez sindikata lekara i farmaceuta Srbije ocenio je danas da je Pravilnik o dopunskom radu uneo „potpunu pometnju“ u državno zdravstvo i da se već „jasno osećaju posledice loše definisanih propisa“.

    „Zapali smo u situaciju da se ne zna šta se pacijanetima naplaćuje, ko zapravo naplaćuje, kome se plaća i šta, a o cenama usluga da i ne govorimo, pošto zvanični cenovnik za privatnu uslugu u zdravstvu ne postoji“, navodi se u saopštenju saveza sindikata.

    Dodaje se da zaposleni ne znaju šta su vanstandardne usluge, da nemaju odgovarajuće ugovore o radu a da je upotreba fiskalnih kasa „čista farsa“ jer se one „očigledno ne proveravaju u državnim ustanovama“.

    „Veliku štetu trpi i privatni sektor kome je onemogućeno da se razvija kao poseban segment koji bi svojim kvalitetom bio prava konkurencija državnom, i tako olakšao lečenje bar jednom broju ljudi“, navodi se.

    Sindikat je dodao da lekari moraju imati jasno određeni broj pacijenata sa kojima mogu raditi u toku dana, ma koliko im trajalo radno vreme.

    „Ukoliko su zbog zarade primorani da posle rada odlaze na drugo mesto i rade dopunski taj isti posao, oni znatno umanjuju kvalitet svog rada i razikuju da dođu u koliziju sa zakonima i propisima koji obezbeđuju bezbednost i zdravlje na radu. Samim tim predstavljaju i rizik za zdravlje pacijenata“, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE