Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danas presuda Gotovini

    Nakon tri godine suđenja, Haški tribunal izreći će danas presude trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

    Trojica generala optuženi su za progon srpskog stanovništva tokom i posle akcije hrvatske vojske „Oluja“, u leto i jesen 1995.

    Kada je reč o kaznama – optužba je predložila da Gotovini bude kažnjen na 27 godina zatvora, da trećeoptuženi Markač bude kažnjen zatvorom dugim 23 godine, a Čermak na 17 godina. Odbrana je zatražila oslobađajuće presude.

    Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da „kao i cela Hrvatska, od svih sudova, pa tako i od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, očekuje da donese pravednu odluku“.

    U očekivanju presude hrvatskim generalima za zločine u Oluji, sinoć su se pod motom “ Hrabra srca, uzdignute glave“ okupili pripadnici specijalne policije, gardijskih jedinica i dobrovoljci i žrtve rata.

    Šta piše u optužnici

    Gotovina je bio u bekstvu do 7. decembra 2005, kada je uhapšen na Kanarskim ostrvima. Optužnica protiv njega podignuta je 2001. i dopunjena je u martu 2004.

    Tereti se za ratne zločine počinjene za vreme i nakon operacije „Oluja“, koju je izvela Vojska Hrvatske od 4. avgusta do 15. novembra 1995. godine.

    U optužnici se navodi da je, kao komandant Splitske Operativne zone i vrhovni operativni zapovednik operacije“Oluja“, Gotovina bio učesnik „udruženog zločinačkog poduhvata“, zajedno sa generalima HV i Ministarstva unutrašnjih poslova Čermakom i Markačom i samim predsednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, i da mu je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz Krajine.

    U operaciji „Oluja“ HV je napadala gradove, sela i zaseoke u opštinama Benkovac, Donji Lapac, Drniš, Gospić, Gračac, Knin, Korenica, Obrovac, Šibenik, Sinj i Zadar.

    Pljačkanjem i uništavanjem imovine srpskog stanovništva nastojala je da spreči njihov povratak i ponovo nastanjivanje u krajevima i domovima iz kojih su prognani.

    U toj operaciji hrvatske snage su ubile najmanje 150 krajinskih Srba, a prognale „desetine hiljada“, kako piše u optužnici.

    Hrvatski Helsinški odbor, međutim, smatra ga odgovornim za smrt najmanje 700 srpskih civila. Procenjuje se i da je više od 20.000 domova krajiških Srba unušteno tokom operacije.

    Sudđnje trojici hrvatskih generala počelo je 11. marta 2008, na godišnjicu smrti Slobodana Miloševića, što su hrvatski mediji tada prokomentarisali kao „hašku ironiju“.

    Suđenje je završeno 1. septembra 2010, a tokom procesa optužba je izvela 81 svedoka, a odbrana 57, dok su sudije pozvale naknadno još sedam svojih svedoka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE