Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povećana svest o štetnosti duvana

    Svest stanovništva Srbije o štetnosti duvanskog dima je izuzeteno povećana, pokazuju podaci istraživanja Kancelarije za prevenciju pušenja koja je danas obeležila pet godina rada.

    Šefica Kancelarije Anđelka Dželetović je na konferenciji za novinare u Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ rekla da prema podacima istraživanja 93 odsto gradjana smatra da je duvanski dim podjednako štetan za one koji ga udišu, kao i za one koji puše cigarete.

    Ona je navela da 90 odsto građana smatra da ljudi koji puše sistematski uništavaju svoje zdravlje, 85 odsto građana da je pušenje cigareta najčešći uzrok malignih bolesti, moždanih udara i srčanih napada, navodi se u saopštenju „Batuta“.

    Anđelka Dželatović je rekla da podaci pokazuju da je trećina pušača ostavila cigarete u okviru kampanje „Ostavi i pobedi“ i da je opao za 12 odsto broj mladih koji su probali cigarete.

    Prema njenim rečma, 35 odsto stanovništva je izloženo duvanskom dimu na poslu, a 23 odsto izloženo je duvanskom dimu u školama i na fakultetima.

    U saopštenju se navodi da će u narednom periodu Kancelarija za prevenciju pušenja raditi na uvodjenju info telefonske linije za odvikavanje od pušenja, baviti se primenom Okvirne konvencije o kontroli duvana, kao i raditi na aktivnijoj ulozi zdravstvenih radnika u kontroli duvana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE