Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog čega je „vreme za sebe“ presudno za sreću

  Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Stalno smo u pokretu. Posao, obaveze, briga o porodici. Nažalost, retki su oni koji uspevaju da odvoje kvalitetno vreme za sebe. Ako i uspeju da nađu slobodnog vremena, mnogi se ipak odluče da leže, gledaju televiziju i ne rade ništa. Ali bez obzira na sve, bitno je uložiti napor i naći više vremena kako biste radili ono što vam zaista prija!

  Reći ću vam i zašto…

  Pre svega, od toga zavisi vaše fizičko, mentalno i emotivno zdravlje. Kada svakoga dana radite ono što volite, vaš um i telo dobijaju odmor neohodan za nove radne aktivnosti. Jednako je opuštajuće kao i ležanje u krevetu ili sedenje u tišini. A odmor je nešto bez čega nikako nećete moći da nastavite svoj posao jer je umor najveći neprijatelj produktivnosti! Mnogi greše misleći da će izgubiti energiju, a zapravo će je dobiti!

  Zatim, bolje ćete rešavati probleme, donositi odluke, a u isto vreme brinuti manje o greškama (što će posledično rezultirati manjem broju grešaka). I ne samo to! Uspećete da uspostavite balans između posla i privatnog života, bićete kreativniji, imati više motiva za rad, i što je najvažnije, bićete zdraviji!

  „Da, ali…“

  Da li ste već pomislili: „Ma znam ja to sve, ali džaba pričaš jer ja jednostavno nemam vremena za sebe!“. Pre svega, morate znati da je bitan kvalitet, a ne kvantitet vremena koje odvojite za sebe. Ako odlažete da nešto uradite misleći da je za pozitivan efekat potrebno puno vremena, grešite. Više ćete sebi pomoći, biti srećniji i odmorniji ako svakoga dana odvojite bar malo vremena za sebe.

  Kako da kvalitetno iskoristite vreme?

  • Pročitajte par stranica dobre knjige, odgledajte 10 minuta nekog edukativnog videa, složite slagalicu… radite šta god vas lično ispunjava. Istraživanja kažu da nas proizvodi koji nam pomažu da kreiramo iskustva naspram čisto materijalnih stvari čine jednako srećnim kao i ostala životna iskustva kao što su putovanja jer se tako osećamo kompetentnijim.
  • Takođe, za ličnu sreću je jako bitno da budete povezani sa drugima. Zato je vreme koje odvojite za sebe prilika da uživate u socijalizaciji. Organizujte veče sa prijateljima, zakažite posetu frizeru, učlanite se u neko udruženje, posetite neki zanimljiv događaj, izložbu, sajam.

  Mislite na sebe!

  Nemojte se osećati loše ili sebično što ste odvojili vreme samo za sebe (i što ponekad isključite telefon!). To je način da sprečite sopstveno „sagorevanje“, obezbedite sebi normalno funkcionisanje, a samim tim budete i bolji partner, roditelj ili prijatelj. Svakako možete da delite lepa iskustva sa onima koje volite. Mislite na sebe jer vaša sreća, kao i sreća ljudi oko vas od toga zavisi!

  Šta ćete danas uraditi samo za sebe?

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE