Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Završena zamena svetiljki u Vršcu procesom javno-privatnog partnerstva

  U gradu Vršcu izvršena je zamena sistema javne rasvete u kome je bio veliki utrošak električne energije. Zamenjeno je 5.600 svetiljki i ugrađen je savremeni sistem upravljanja kojim se ostvaruje ušteda od 70,22% električne energije. Javnim privatnim-partnerstvom grad Vršac je dobio ekološki prihvatljiv sistem javne rasvete. On je mnogo povoljniji po životnu sredinu, bezbedniji za stanovništvo i saobraćaj sa 204% bolje osvetljenosti. Zamenjeni sistem LED javne rasvete takođe smanjuje emisiju CO2 koja se procenjuje za oko 6.200 tona svake godine odnosno više od 74.400 tona za 12 godina koliko traje ugovor. Vek trajanja Minel Schreder LED svetiljki je 25 godina, skoro duplo duže od ugovora.

  Grad Vršac se opredelio za javno privatno-partnerstvo, jer je prepoznao da za period od 12 godina može da uštedeti najmanje 379.000 eura. Obaveza privatnih partnera Smart Energy Investment Kft i AD Tehnika Vršac, je da pored obezbeđivanja finansiranja investicije u celosti, održava sistem javne rasvete i obavlja sve neophodne tehničko-tehnološke funkcije tokom ugovorenog perioda.

  Na osnovu utvrđenih činjenica, sistem javne rasvete grada Vršca i naseljenih mesta godinama unazad je tehnološki i funkcionalno zastareo. Ulagalo se 31.587 evra više na godišnjem nivou za električnu energije, plus troškovi održavanja kao i negativan uticaj na životnu sredinu koji je nemerljiv.

  „Realizacijom ovog projekta Grad je smanjio rizike povećanja cena električne energije koji su izvesni u procesima evrointegracija i sprovođenja jedinstvenih politika cena u EU, i na taj način eliminisano je povećanje troškova za javnu rasvetu u budućnosti. Dobili smo ekološki prihvatljiv sistem. Ovako značajnu promenu i benefite nije bilo moguće realizovati bez JPP. Potrebe finansiranja širokog spektra nadležnosti, Gradu nije bilo omogućeno da iz sopstvenih sredstava uđe u realizaciju ovakvog projekta, a sa druge strane je bilo nefunkcionalno i neekonomično oformiti sve tehničke uslove i službe za sprovođenje ove funkcije u gradu veličine kakav je Vršac. JPP je u ovakvim situacijama najkvalitetnije rešenje sa funkcionalnog i ekonomskog stanovišta. Privatni partner je finansirao celokupnu investiciju, organizovao održavanje i funkcionisanje sistema i obavlja će sve tehničko tehnološke funkcije. Grad će upravljati sistemom i plaćaće znatno umanjene troškove utrošene električne energije i naknadu privatnom partneru za sprovedene mere energetske efikasnosti. Ukupni troškovi javnog partnera će trajno biti niži od nivoa postojećih troškova utroška električne energije i održavanja. Privatni partner je sproveo sve potrebne radnje od faze projektovanja, dobijanja dozvola, realizacije investicije do završetka projekta i preuzima svih finansijskih i tehničkih rizika. Na ovaj način Grad rešava jednu značajnu funkciju i građanima omogućava savremenu, ekonomičnu, bezbednu i ekološki prihvatljivu javnu rasvetu“, potenciraju iz grada Vršca.

  Javno osvetljenje je postavljeno kao cilj koji je bio bitan da se realizuje. Grad nije bio u mogućnosti da iz sopstvenih budžetskih sredstava finansira ovaj projekat, pa je JPP bio dobar model za rešavanje ovog komunalnog izazova u lokalnoj zajednici.

  Obaveza privatnog partnera je da sprovodi sve potrebne radnje, a na ovaj način grad Vršac rešava jednu značajnu funkciju i građanima omogućava savremenu, ekonomičnu, bezbednu i ekološki prihvatljivu javnu rasvetu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE