Zastupljenost žena u top menadžmentu – tema koja je sve aktuelnija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zastupljenost žena u top menadžmentu – tema koja je sve aktuelnija

  Rodna ravnopravnost jedna je od najsenzitivnijih tema modernog doba, čije se rešavanje prolongira već gotovo čitav vek. I dok je pitanje ljudskih prava, političke zastupljenosti ili mogućnosti izbora stvar prošlosti u većini zemalja, procenat žena na upravljačkim pozicijama u preduzećima ostaje veliki globalni prostor za unapređenje. Neke zemlje, poput Norveške koju su sledile i druge evropske zemlje, uvele su kvote za zastupljenost žena u privredi, a posebno u upravnim odborima i drugim izvršnim funkcijama.

  Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena UN Women za Evropu i Centralnu Aziju, žene zauzimaju 28 odsto menadžerskih pozicija u svetu, sa predikcijama da će se ova cifra u narednom periodu u velikoj meri promeniti u korist žena. Konsultantska kuća Delloite obavila je istraživanje u obalasti finansijskog sektora, navodeći da je u 2019. godini 21,9 odsto žena na rukovodećim pozicijama, dok isto istraživanje predviđa su da će se do 2030. godine taj broj porasti na 31 odsto.

  Da se stvari menjaju na bolje, govori i Fortune 500 i podatak da je tokom ove godine broj žena u top menadžmentu dostigao je svoj rekord – čak 41. U dinamičnom okruženju u kakvom danas živimo, žene u sve većoj meri uspevaju da razbiju rodne stereotipe i savladaju sve prepreke na putu do uspeha. Ovo je posebno karakteristično za mlade profesije i one koje se tek razvijaju, poput programiranja, pružanja prekograničnih finansijskih usluga i sl, koje su produkt industrije 4.0.

  Podaci pokazuju da se ove promene u poslovnom svetu mogu odvijati i brže, ali je dobro da postoje kompanije koje podržavaju i promovišu žene i njihovu sposobnost da upravljaju ljudima i kompanijama jednako dobro, ili čak i bolje, od svojih muških kolega. Posebno su zanimljive žene menadžeri u takozvanim „muškim“ ili novim profesijama.

  Tako se, ubrzavanjem digitalizacije i promenom ponašanja potrošača, predviđa da će fintech industrija rasti i dramatično se razvijati, a da žene mogu očekivati sigurnost posla i mnogo mogućnosti za razvoj karijere u godinama koje dolaze. Da ova industrija može povesti pravu malu revoluciju, svedoči i Payoneer Global Inc. („Payoneer”) (NASDAQ: PAYO), tehnološka kompanija za platne transakcije koja omogućava plaćanja i rast u novoj globalnoj ekonomiji, u kojoj većinu zaposlenih čine žene – 51 odsto. Na menadžerskim mestima u Payoneeru nalazi se 42 odsto pripadnica lepšeg pola, što govori o snažnoj i razvijenoj korporativnoj kulturi koja neguje različitost i pruža jednake uslove za napredovanje svim svojm zaposlenima.

  Upravo je Payoneer dobar primer promovisanja žena na čelnim pozicijama. Početkom septembra gđa Keren Levi imenovana je za predsednika kompanije, a sa novom pozicijom biće zadužena za rast globalnog profita u skladu sa širenjem poslovanja. Levi je najvišu poziciju zaslužila svojim kompetencijama, i nedavno proglašena jednom od najuticajnijih žena u oblasti plaćanja u 2021. godini po izboru portala PaymentsSource. Kompanija je najavila da će takođe pojačati svoj Upravni odbor dolaskom Pamele H. Patsli, koja je nedavno postala izvršna predsednica kompanije MoneyGram International, Inc u kojoj je od 2009. do 2015. godine bila na mestu generalne direktorke.

  Ovakvi primeri ohrabruju žene da preuzmu inicijativu i na rukovodećim pozicijama u poslovnom segmentu i uzdignu se do najviših menažerskih pozicija. Na taj način ostvaruje se veliki uticaj na poštovanje rodne ravnopravnosti i osiguranje adekvatnih uslova za rad i karijerni razvoj, bez obzira na pol.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE