Zašto ne treba da se plašite javnog nastupa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto ne treba da se plašite javnog nastupa

  Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Strah od javnog nastupa jedan je od najvećih ljudskih strahova. Dobro, nije baš opasan po život ali neki ga vrlo slično doživljavaju. Sa druge strane, veština javnog govora je jedna od onih koje vam mogu doneti mnogo koristi u životu, pa je od presudne važnosti raditi na njenom razvijanju. Svaki nastup je nesumnjivi korak dalje, ali šta raditi ako vas preveliki strah sprečava da evoluirate u uspešnog govornika?

  Istina: svi se plaše!

  Uzmimo jedan aktuelan primer. Popularna pevačica dobila je ulogu istorijske ličnosti u predstavi bez prethodnog glumačkog iskustva i obrazovanja. “…dok umirem od straha i treme, vežbam tekst na terasi…“, podelila je pevačica na društvenim mrežama. Šta je poenta ovog primera? Ako zanemarimo diskusiju da li je ili nije trebalo da dobije ovu ulogu, da i javna ličnost sa brojnim koncertima i nastupima iza sebe oseća strah kada mora da istupi pred (novom) publikom. Ali šta je to što toliko plaši ljude?

  Zašto mnogi imaju ovaj potpuno iracionalan strah?

  Ljude u osnovi plaši to da će ih drugi osuđivati, odbaciti, poniziti… za svakoga je drugačije. Ono što je zajedničko za nabrojane razloge jeste da loše utiču na samopouzdanje, element koji pravi svu razliku u vašem nastupu. Osnovni način da ojačate samopouzdanje je kroz vežbu. Iako mnogi misle da treba posedovati neku urođenu sposobnost, javni nastup i prezentovanje je klasičan primer učenja kroz praksu.

  Hajde da se uverimo kroz naredne primere:

  • Vinston Čerčil

  Čuveni govornik čije se izreke danas obilno citiraju. Svojim govorima umeo je podigne duh nacije u teškim, ratnim vremenima. Međutim, Čerčil nije oduvek imao tu neverovatnu sposobnost. Naprotiv, na početku svoje karijere je šuškao dok je izgovarao reči, a ponekad bi se potpuno zbunio i ostao bez teksta. Ono što ga je dovelo do uspeha jeste mukotrpan rad i vežba.

  • Hju Grant

  Glumac koga svi znaju po svom šarmu i opuštenosti. Ipak, problemi sa anksioznošću i napadima panike su često bili u pozadini svega. Tokom snimanja jednog filma, morao je da nađe smirenje pomoću  medikamenata. Tada mu je prijatelj rekao da je to što oseća samo adrenalin i da će ako se samo malo smiri, razlika u njegovoj glumi biti ogromna. Tako je i bilo.

  Vežba, vežba i samo vežba!

  Normalno je osetiti strah i anksioznost. Njihovo prisustvo ne znači da ćete biti loši. Naprotiv, znajte da i oni najuspešniji imaju leptiriće u stomaku. Treba ih prihvatiti i pustiti da odu. Tačnije, ono što treba pustiti da ode jesu loše misli. Na kraju krajeva, strah je samo misao, a misli ćete preusmeriti tako što ćete staviti fokus na to da budete bolji. Do uspeha se dolazi vežbom, stalnim unapređenjem i fokusom na razvoj. Uzmite pomenute primere kao inspiraciju i motivaciju. Oni su razlog da imate više sampouzdanja u vašu sposobnost da budete bolji. Ako su i drugi pre vas došli do uspeha i prevazišli strah svojim radom, možete u vi!

  Koje vi taktike primenjujete da prevaziđete strah od javnog nastupa?

  Prevaziđite strah od javnog nastupa! Kontaktirajte Synergy Talents i saznajte kako.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE