Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici, gradilište, građevina (Unsplash)

  Zakon o bezbednosti na radu „čeka“ da proradi skupština

  Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je, povodom navoda Političke platforme Solidarnost da treba doneti novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, da je novi predlog zakona koji je usvojila Vlada Srbije trenutno u skupštinskoj proceduri.

  Ministarstvo je istaklo da su nova zakonska rešenja predložena u cilju veće zaštite zaposlenih, a novina u odnosu na važeći zakon je obaveza poslodavca da zaposlenog na njegov zahtev uputi na lekarski pregled koji odgovara rizicima na radnom mestu i da izda dozvolu za rad zbog veće zaštite kod visokorizičnih poslova.

  Propisana je i veća nadležnost inspektora rada da zabrani rad na privremenim ili pokretnim gradilištima na tri, odnosno 15 ili 30 dana u zavisnosti koliko puta je utvrđeno ugrožavanje bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu, i kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje zaposlenog, objašnjeno je iz ministarstva.

  U saopštenju ministarstva navedeno je da je inspektor rada dužan da zabranu rada javno istakne na gradilištu, a da su maksimalne kazne za poslodavce povećane sa 1.000.000 na 2.000.000 dinara.

  Predloženo je i da se uvede jedinstveni registar koji će obezbediti elektronsku prijavu povreda na radu, smanjenje troškova, uštedu vremena za poslodavce, ubrzavanje procesa ostvarivanja prava, sistematsku obradu i analiziranje podataka.

  Inspekcijski nadzori, ali i smrtni slučajevi

  Ministarstvo za rad tvrdi da vodi brigu o svim zaposlenima, na šta ukazuju i podaci o inspekcijskim nadzorima u 2022. godini, kada su inspektori zbog utvrđenih nezakonitosti podneli 3.994 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su prošle godine poslodavci ukupno kažnjeni iznosom od 184.815.380 dinara, a podnete su i 52 krivične prijave.

  Politička platforma Solidarnost zatražila je da se ministar rada Nikola Selaković oglasi o nekoliko smrtnih slučajeva radnika u Srbiji koji se dovode u vezu sa teškim uslovima za rad, i ukazala da Zakon o radu, usvojen 2014, dozvoljava nehuman tretman radnika, odnosno da ljudi rade i po 60 sati nedeljno više sedmica u nizu.

  A kada će Skupština da „proradi“?

  Inače, Skupština Srbije je ovih dana u „mirovanju“, a prema rečima poslanika opozicije, u skupštinskoj proceduri čak tridesetak Vladinih zakonskih predloga čeka na raspravu.

  Potpredsednica Skupštine i poslanica SPS Snežana Paunović kaže da će se sednica parlamenta „najverovatnije održati posle uskršnjih praznika“.

  „Prolećno redovno zasedanje Narodne skupštine Srbije počinje prvog radnog dana u martu i ne može da traje duže od 90 dana, tako stoji u Poslovniku. To praktično znači da je počelo.“

  „Kada će biti sazvana sednica parlamenta, nije pitanje za mene, već za kabinet predsednika skupštine Srbije, gospodina Orlića. Ja sam samo jedan od sedam potpredsednika. Sigurna sam da će, kada se steknu uslovi, gospodin Orlić u skladu sa svojim ovlašćenjima, sazvati sednicu“, rekla je ranije Paunović.

  Izvor: Beta, Danas, BIZLife

  Foto: BIZLife, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE