ZAISTA POSTOJI: Minimalac 2.500 EUR, ne guši je korupcija, a krizu ni osetila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ZAISTA POSTOJI: Minimalac 2.500 EUR, ne guši je korupcija, a krizu ni osetila

  Zamislite zemlju koja svetsku ekonomsku krizu nije ni osetila. Koju je, dok su drugi pre desetak godina trilijardama merili potonuće svojih nacionalnih ekonomija, ta katastrofa jednostavno zaobišla.

  Zemlju u kojoj nedeljna plata iznosi 1.500 evra, a mesečni minimalac 2.500 evra. U kojoj su javni dug i nezaposlenost na niskom nivou, koja neguje na zdravim temeljima uspostavljenu socijalnu državu, koja uspešno upravlja svojom imigracionom politikom.

  Zamislite državu u kojoj je efikasan zdravstveni sistem uspeo da iskoreni zarazne bolesti poput rubeole i koja je na korak od toga da, prva u svetu, zauvek pošalje u istoriju još jednu tešku bolest, rak grlica materica, piše Slobodna Dalmacija.

  Zamislite zemlju okupanu suncem najvećim delom godine, u kojoj se čak i u zimskim mesecima tamperatura retko spušta ispod 10 stepeni. Zemlju čiji gradovi su stvoreni za razglednice i čija sela i njihovi stanovnici ne napuštaju, nego se u njih novi doseljavaju.

  Ne pričamo bajke, takva zemlja zaista postoji i zove se Australija.

  Skrivena „tamo dole“ na jugu zemljine polovine, u startu je sa sobom vukla naizgled velike mane. Sa viševekovnim statusom britanske kolonije, daleko od prometnih pomorskih puteva, daleko od svog anglo-saksonskog civilizacijskog kruga i sa dve trećine teritorije pokrivene surovom pustinjom.

  Uprkos svemu ovome, Australija je danas 12. najjača ekonomija na svetu. Dvadeset i sedam godina nije imala recesiju – tri puta duže nego što je to pošlo za rukom jednoj Nemačkoj.

  Nekoliko je razloga za ovako pozitivan skor. Australija je bogata rudama, ima velike zalihe gasa, zlata, aluminijuma, nikla, dijamanata i opala. Koliko god da joj je evropsko i američko tržište bilo, toliko joj je azijsko blizu, tržište koje je poslednje decenije najdinamičnije na svetu.

  Kada se na početku devedesetih suočila sa recesijom, tamošnja vlast se nije ustručavala da sprovede reforme. Australija je sa merom otvorila svoje granice za migrante. Dozvolu za rad i boravak dobijaju stranci čije profesije nedostaju na australijskom tržištu rada.

  Australija je i visoko razvijena demokratija u kojoj se poštuje privatno vlasništvo i u kojoj se neguje vladavina prava, a transparentnost je jedan od zaštitnih znakova tamošnje vlasti.

  Australija ima i jedan od najboljih obrazovnih sistema na svetu, što je u čitavoj priči o uspehu samo pripomoglo.

  Izvor: Slobodna Dalmacija

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE