Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za otpremnine se u EPS-u prijavilo već 900 radnika

  Za dobrovoljni odlazak iz Elektroprivrede Srbije (EPS) do sada se prijavio 900 radnika za čije otpremnine će biti isplaćeno dve milijarde dinara, pišu Večernje novosti. Oni koji dobiju otpremnine iz firme će otići do kraja godine.

  Novosti pišu da će najbolje proći 20 zaposlenih koji ostvaruju uslove za prevremenu starosnu penziju, a imaju i beneficirani rad staž i njima će biti isplaćno od pet do 27 prosečnih plata.

  Otpremnine su utvrđene u tri kategorije. U prvoj su zaposleni koji odlaze u starosnu penziju, a oni će dobiti pet bruto plata. U drugoj kategoriji su radnici koji odlaze u prevremenu penziju. U zavisnosti od toga koliko imaju godina staža i života, dobiće od 11 do 21 bruto platu. Logika je takva da će više novca odneti mlađi radnici.

  Treća grupa zaposlenih su pomenutih dvadesetak radnika, koji će dobiti od 16 do 27 bruto plata.

  U ovom javnom preduzeću očekuju da će se do kraja septembra za otpremnine prijaviti oko 1.500 radnika. U EPS-u su za Novosti rekli da će optimizacija broja zaposlenih doneti ušetede od 100 miliona evra do 2020. godine.

  Uslovi za dobrovoljni odlazak iz EPS-a samo onih koji su pred penzijom i onih koji odlaze u prevremenu starosnu penziju dogovoreni su posle višemesečnih pregovora rukovodstva sa sindikatom, uz podršku Ministarstva energetike i rudarstva i Vlade Srbije.

  Izvor: Beta, Novosti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Vladimir Marinković

   Svi zakoni o privatizaciji i otpremnine po tim zakonima su najnekorektnije i najnepovoljnije u odnosu na sve zemlje istočne Evrope. Radnici EPS-a Srbije pregovaraju o ceni otpremnine po godini. Dali je to uredu. Ako se zna da su većina radnika otišli bez dinara iz svojih firmi, jer su većina firmi državnom lošom politikom 90-tih godina oterane u likvidaciju. Da bi se zaposlio u EPS-u , (ranije u NIS-u ) plaćali su od 5 do 10.000, DEM, a kompletna infrastruktura EPS-a građena je novcem svih građana Srbije. Danas samo radnici EPS-a naplaćuju bogato svoja radna mesta, a ostalim građanima Srbije- oni nisu bitni. Gde je tu etika, moral mislim na političare ne na radnike, jer svaki radnik će uzeti uvek sve što može makar tim postupkom ugasio svoju firmu ili državu, a onda isti radnik će reći" nisu imali pojma, nisu znali da rade pa nam ugasiše firmu, državu šta god. Interesantno je da pojavom Slobodana Miloševića, za Predsednika a Marjanovića za Premijera, Srbija je otišla u Božiju Mater i nikada se više nije vratila. Niko i ne pokušava da je vrati, mislim na ekonomiju, privredu, proizvodnju.

  • Prolaznik

   Tuga...umesto da se ljudima ponude nova radna mesta, daju im se otpremnine.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE