Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aleksandar Vučić

  Šta predsednik kaže na snimak koji svi komentarišu: Tužan kao SIROČE (VIDEO)

  Preko 40 evropskih lidera sastalo se u četvrtak na inauguracionom sastanku Evropske političke zajednice u glavnom gradu Češke, u Pragu. Među liderima, poput Emanuela Makrona i Redžepa Tajipa Erdogana, našao se i naš predsednik Aleksandar Vučić.

  Učesnici su održali okrugle stolove o bezbednosti i miru, energetici, klimi i ekonomiji. Od njih se takođe očekivalo da razgovaraju o budućim postavkama platforme, uključujući učestalost sastanaka i ko će biti zemlje domaćini.

  Kako je Aleksandar Vučić dospeo u centar pažnje?

  Tokom događaja govorili su neki evropski lideri, a jedan od njih je bio Emanuel Makron. Francuski predsednik je pre sastanka rekao da očekuje da će EPC imati trajan uticaj na budućnost Evrope. Političari su takođe razgovarali međusobno na pauzama, a na društvenim mrežama kruže snimci na kojima se vidi kako su provodili slobodno vreme.

  Na jednom je prikazano kako lideri vode razgovor, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić po strani, odnosno u pozadini. Poznato je da predsednik naše zemlje neretko govorio kako su njegovi govori veoma propraćeni među stranim liderima, za koje kaže da su njegovi prijatelji.

  Na Tviteru su se mnogi šalili na račun predsednika Srbije, pogotovo zbog njegovih tvrdnji o odnosu sa stranim liderima. Ispod videa, koji je izazvao pažnju domaće javnosti, mogu se naći komentari šaljivog karaktera.

  „Dotični priča da smo neki faktor“, naveo je jedan tviteraš.

  „Od tolikih evropskih prijatelja, ostao sam“, dodao je drugi.

  „Gde baš kamera da uhvati tih par minuta. Ili su ga namerno zaboravili u protokolu“, napisao je treći.

  Nakon brojnih reakcija tviteraša i komentara kako je siroče, oglasio se predsednik Srbije povodom priča koje kruže internetom.

  „Kad napustite svoju zemlju u 7 ujutru i vratite se u ponoć i pritom nemate ni ručak, ni bilo šta slično, već sve vreme radite i borite se za interese svoje zemlje, onda vam oni kažu da ste tužni kao siroče i da vas niko neće, a vi dobijete čast da govorite na večeri i budete jedan od 10 govornika. Sedeo sam pored nosioca ideje Evropske političke zajednice, a to je Emanuel Makron, francuski predsednik. S jedne strane mu sedi ukrajinski premijer iz jasnih razloga, a s druge sedi predsednik Srbije. A vi na sve to imate to da kažete? Jadni su oni koji te stvari govore“, naveo je Vučić za Novu.

  Koje zemlje učestvuju na sastanku EPC?

  Sastanak EPC u Pragu je prvi te vrste. Pored 27 država članica Evropske unije, nekoliko zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija, Gruzija i zemlje koje nisu članice EU, a koje su duboko integrisane u jedinstveno tržište, Norveška i Švajcarska, kao i Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Turska pozvane su na takozvani skup „EU+“.

  Zamisao francuskog predsednika Emanuela Makrona je da EPC služi kao platforma za političku koordinaciju za evropske zemlje. Ona ima za cilj promovisanje političkog dijaloga i saradnje o pitanjima od zajedničkog interesa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti kontinenta, navodi EU.

  „Evropa trenutno ima mnogo teških problema i sastajemo se ovde da razgovaramo o rešenjima. Želimo da imamo ovu grupu kao forum za neformalnu razmenu mišljenja o aktuelnim dešavanjima u Evropi i šire“, rekao je češki premijer Petr Fiala na otvaranju sednice, pominjući sukob Rusije i Ukrajine, inflaciju, visoke cene energenata, prelazak na održivu energiju i ekonomiju i ilegalnu migraciju.

  Međutim, neki kritičari su rekli da nova platforma predstavlja pokušaj da se ometa proširenje EU i da može postati govornica bez pravog sadržaja.

  Makron je pre sastanka rekao da očekuje da će EPC imati trajan uticaj na budućnost Evrope. Ali češko predsedavanje Savetom EU je saopštilo da se u Pragu „ne predviđa nikakav formalni pisani ishod EPC“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE