Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Više od polovine građana EU ima prekomernu težinu – Hrvati najdeblji

  Od svih građana EU, njih 53 odsto ima prekomernu težinu, a najdeblji su građani Hrvatske i Malte, pokazuje istraživanje EUROSTAT-a za 2019. godinu.

  Kako se navodi, za čak 65 odsto građana te dve zemlje smatra se da imaju prekomernu težinu.

  Naspram toga, najmanji procenat ljudi sa prekomernom težinom registrovan je u Italiji (46 odsto), Francuskoj (47 odsto) i Luksemburgu (48 odsto), ali je on i dalje blizu EU proseka.

  Prema analizi EUROSTAT-a, 45 odsto odraslih građana država EU održava težinu koja se smatra „normalnom“, dok se kod 53 odsto ona smatra prekomernom.

  Za 36 odsto građana smatra se da su u stanju pred gojaznost, dok je 17 odsto u nekoj od faza gojaznosti; blagoj, teškoj ili ekstremnoj.

  Gojenju su skloniji građani u starosnoj dobi od 65 do 74 godine (66 odsto), a u većem procentu je registrovano kod mušakraca nego kod žena.

  Takođe, EUROSTAT navodi i da se razlike u prekomernoj težini vide i u odnosu na nivo obrazovanja, što je taj nivo veći, broj prekomerno teških se smanjuje (59 odsto kod građana sa nižim obrazovanjem, 54 odsto kod onih sa srednjim i 44 odsto kod visokoobrazovanih ljudi).

  Slično je i kod gojaznosti, građani sa najnižim stepenom obrazovanja su i najgojazniji (20 odsto), niži nivo zabeležen je kod građana sa srednjim nivoom obrazovanja (17 odsto), dok je najmanje gojaznih među visokoobrazovanim ljudima (11 odsto)

  Izuzev onih starijih od 75 godina i starijih, što je starija starosna grupa, veći je udeo osoba sa prekomernom težinom: najmanji udeo zabeležen je među onima od 18 do 24 godine (25 procenata), dok su oni starosti od 65 do 74 godine imali najveći udeo (66 odsto).

  U svim državama članicama EU, veći je udeo muškaraca nego žena što se  prekomerne težine tiče, a najveće razlike zabeležene su u Luksemburgu, Češkoj i Kipru.

  Izvor: BIZLIie

  Foto: Eurostat

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE