Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Visa

  Visa: Budućnost novca je digitalna

  Očekuje se da će globalno tržište digitalnih plaćanja porasti za 50 odsto i dostići 12,55 biliona dolara do 2027. godine, prema izveštaju tržišta digitalnih plaćanja i globalne prognoze 2022-2027. Porast beskontaktnih transakcija, e-trgovine, plaćanja pametnim telefonom ili skeniranjem QR kodova, kao i sve veća popularnost biometrije, potvrđuju da digitalizacija nije samo dobar dodatak za potrošače, već i vitalni deo puta ka ekonomiji, zaključeno je na Regionalnom brifingu za medije, održanom 1. juna, u okviru tradicionalnog Visa South East Europe Client Foruma u Budvi.

  Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije ,,Visa“ za Jugoistočnu Evropu, veruje da je pandemija ubrzala promenu.

  „Sa daljom tehnološkom evolucijom u trgovini i kretanju novca, inovacije će nastaviti da napreduju u otvorenom okruženju. Ono će zaista otključati moć i potencijal digitalnog novca. Jedno je jasno – budućnost novca je digitalna. U Visi smo svedoci da mnogi vlasnici kartica i preduzeća prepoznaju i opredeljuju se za beskontaktnu tehnologiju, bilo da se radi o plaćanju karticom, digitalnim novčanikom ili prihvatanju tih plaćanja putem pametnih uređaja. To je dovelo do brojnih lansiranja tehnologije poput najnovije Visa Tap to Phone, digitalnih novčanika i novih praktičnih metoda plaćanja pametnim telefonima. Naša misija je da se dalje širimo i ponudimo pogodna i bezbedna rešenja za digitalno plaćanje svim potrošačima u regionu. Zajedno sa našim partnerima, bankama, podržavamo vlade da stimulišu rast bezgotovinske i digitalne ekonomije. Naš cilj na ovogodišnjem Visa Client Forumu je da identifikujemo kako možemo da iskoristimo postojeće tehnologije i inovacije da pomognemo regionalnoj ekonomiji da napreduje“, rekao je Đorđević.

  Visa, budućnost novca, plaćanje

  Visa, budućnost novca, plaćanje (Promo)

  Mala i srednja preduzeća moraju da se prilagode rastućoj digitalnoj ekonomiji

  Vođena su potražnjom potrošača za bezgotovinskim plaćanjem, kao i digitalizacijom finansijskih institucija, fintech kompanija i trgovaca. Sedam od deset, odnosno 73 procenta, malih preduzeća, prema Visa Back to Business globalnoj studiji, reklo je da su novi oblici digitalnog plaćanja fundamentalni za njihov rast i neophodni da bi bili ispred najnovijih trendova u dinamičnom okruženju plaćanja. Polovina anketiranih potrošača širom sveta, 53 odsto, očekuje da će u narednih 10 godina preći na bezgotovinsko plaćanje.

  Vera Platonova, viši potpredsednik i menadžer grupe u kompaniji Visa, rekla je da se novi trend digitalnog plaćanja primećuje u svetu. Kako kaže, tu spada region jugoistočne Evrope, koji takođe ide ka bezgotovinskoj ekonomiji.

  „U Visi smo oduvek verovali da se digitalna plaćanja ugrađuju u sve sektore privrede i svakodnevnog života i omogućavaju preduzećima i pojedincima da napreduju. Veoma smo srećni što vidimo značajan napredak u rastu i primeni digitalnih plaćanja u regionu jugoistočne Evrope, koji je Visa zajedno sa našim partnerima, bankama i trgovcima, postigla. Radujemo se što ćemo našim klijentima doneti inovativnija rešenja, podršku i tehnologije, kao i više pogodnosti i vrednosti za sve korisnike kartica“, rekla je Vera Platonova.

  Visa

  Visa, novac, digitalna ekonomija (Promo)

  Novi trend kupovine – korišćenje pametnog telefona kao novčanika

  Potrošači u regionu pokazali su veliko interesovanje za mobilno plaćanje prema Visa regionalnom istraživanju „Biram digitalno“.Naveli su pogodnost, jednostavnost i brzinu kao glavne razloge za korišćenje mobilnog plaćanja.

  U regionu jugoistočne Evrope potrošači pokazuju interesovanje za korišćenje pametnih telefona za plaćanje. Lider u regionu je Severna Makedonija sa 36 odsto potrošača koji koriste mobilne telefone za svakodnevne transakcije. U Srbiji skoro svaki četvrti građanin koristi pametni telefon za plaćanje. Dobre rezultate beleže i Crna Gora i Bosna i Hercegovina, 26 odsto i 24 odsto korisnika koji praktikuju plaćanje mobilnim telefonom. Međutim, u Albaniji i na Kosovu je svega 10 odnosno 8 odsto ispitanika.

  Visa

  Visa, plaćanje (Promo)

  Prihvatanje plaćanja na pametnim telefonima

  Visa je krajem 2021. lansirala tehnologiju Tap to Phone na dva tržišta, u Srbiji i Crnoj Gori. Ta tehnologija transformiše Android pametne telefone sa NFC podrškom u mobilne POS terminale. Eliminiše potrebu za kupovinom ili iznajmljivanjem tradicionalnih POS-terminala, čime se proširuje opseg pristupačnih alata za digitalno prihvatanje.

  Da bi ispitala otvorenost prema novoj tehnologiji, Visa je sprovela regionalnu studiju  ,,Digital commerce – a click away“ među mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i na Kosovu.

  Ispitanici u Srbiji su pokazali najveće interesovanje, 70 odsto, za tehnologiju koja omogućava beskontaktno plaćanje putem pametnog telefona. Otprilike svaki drugi biznis iz Crne Gore, 58 odsto, Severne Makedonije, 53 odsto i Albanije ,48 odsto, spreman je da to isproba. Taj nivo interesovanja blaži je u Bosni i Hercegovini, 24 odsto.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE