Unapredite pisanje na engleskom koristeći ove zanimljive metode

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Unapredite pisanje na engleskom koristeći ove zanimljive metode

  PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

  Učenje stranog jezika zahteva razvijanje i unapređenje sve četiri veštine – pisanje, čitanje, slušanje i govor. Svaka veština zahteva posebno angažovanje, posvećeno vreme i određeni tip vežbanja. Uglavnom se bavimo usmenim izražavanjem kao prioritetom u komunikaciji na engleskom, međutim, pisanje je podjednako bitno i neophodno je baviti se njime, kako bi se sveobuhvatno radilo na jezičkom napretku.

  Postoji nekoliko odličnih načina da vežbate pisanje na engleskom. Najvažnija stvar kod odabira pravog načina za vežbanje pisanja je da vam bude zanimljiv. Predstaviću vam nekoliko zanimljivih predloga koje možete prilagoditi svojim obavezama u toku dana. Potrudite se da ostvarite kontinuitet i da što više uživate.

  Vocabulary Story

  Napravite listu reči koje želite da zapamtite. Napišite priču koristeći upravo te reči. Priča ne mora da bude duga, ali je bitno da je sami kreirate. Koristeći date reči u kontekstu koji sami kreirate značajno će doprineti tome da ih bolje razumete, a potom i zapamtite. Pisanje pokreće delove mozga koji doprinose boljem pamćenju.

  Picture Story

  Izaberite sliku iz novina, omiljenog magazina, na Instagram-u ili Pinterest-u. Napišite opis slike, obuhvatajući što više detalja. Možete i izraziti svoje mišljanje ili dati određeni komentar. Kroz opis aktivirate upotrebu prideva i koristite vokabular kojim izražavate svoju percepciju, osećanja i zapažanja.

  Brief Summary

  Ukoliko ste odgledali neki zanimljiv film ili ste pročitali neki upečatljiv članak, napišite sažetak tako što ćete formulisati samo suštinu u par rečenica. Kao što biste prepričali svojim prijateljima kada im preporučujete film ili knjigu, u kratkoj formi morate da obuhvatite najvažnije delove. Ovo je zahtevan, ali vrlo efektan način da se vežba pismeno izražavanje na stranom jeziku. Ovo će doprineti da se koncizno i precizno izražavate.

  Devil’s advocate

  U engleskom postoji idiomatska fraza PLAYING DEVIL’S ADVOCATE, kada zauzimate stav po pitanju nečega, suprotan od onoga u šta verujete. Ovo je odlična tehnika i vrlo zanimljiva. Na primer, ako verujete da danas svi moraju da znaju engleski, probajte da o tome pišete iz drugog ugla – da danas svi ne moraju da znaju engleski. Ovo će vam pomoći pri izražavanju mišljenja na engleskom, što pokreće napredniju upotrebu jezika.

  First Sentence

  Ukoliko vam manjka inspiracije za pisanje, otvorite neku knjigu na engleskom i uzmite jednu rečenicu koja vam se učini zanimljiva. Nastavite priču, tako što će vam ta rečenica biti prva. Uverićete se koliko će vam to biti inspirativno i koliko brzo ćete znati o čemu da pišete. Rečenice će se nizati, a vi ćete sve više biti zainteresovani da priču nastavite. Ovako počinje  Orvelova „1984“: It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen. Probajte da nastavite priču.

  Story of my Life

  Ako pomislite da nemate o čemu da pišete, setite se svojih prošlih aktivnosti. Opišite neko svoje putovanje, posetu nekom odličnom restoranu ili neki upečatljiv susret. To neka vam bude pomoćno rešenje kad vam ponestane tema ili iscrpite druge metode. Pritom, velika je verovatnoća je da ćete imati prilike o svemu tome nekome i da pričate, tako da će to biti odlična vežba i za usmeno izražavanje.

  How to…

  Opišite instrukcije ili uputstvo za neki proces – kako da spremite neko jelo, kako da instalirate novu aplikaciju ili kako da stignete do nekog odredišta. Pored aktivacije određenog vokabulara, ovaj metod će vam pomoći da organizujete svoje misli pre izražavanja. To je vrlo izazovno na stranom jeziku, pa nemojte uzimati ovaj metod olako. Takođe, pomoći će vam da svoje izražavanje pojednostavite, jer kad dajete instrukcije, glavni cilj je razumevanje.

  Ako želite da vaš engleski bude još bolji kontaktirajte Mariju putem maila marija.zivanovic@bizlife.rs

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE