Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ULIČNI EKVIVALENT PRIVREDE: Vozimo i uvozimo krševe

  Pri sadašnjem nivou prodaje novih automobila u Srbiji od oko 20.000 jedinica, računajući da nam je ukupni vozni park negde oko 2,5 miliona vozila, računica pokazuje da bi nam za obnovu trebalo skoro 125 godina.

  Prosečni automobil je star između 16 i 17 godina, kaže za Novosti Dragan Škrnjić, analitičar automobilskog tržišta u Srbiji. Jasno je da prosta matematika, zamene od oko 20.000 vozila godišnje ne bi puno pomogla jer bismo za 15 godina opet vozili krševe.

  On smatra da bi bilo optimalno povećati prodaju na nivo od oko 100.000 vozila godišnje (Slovenija sa dva i po puta manje stanovnika kupuje 65.000), ali bi trebalo ograničiti uvoz polovnih automobila na ona starosti pet-sedam godina, što bi brže podmladilo naš vozni park.

  Prosečna starost u regionu je baš kao i stepen razvijenosti privreda – veoma šarenolik. Najstariji vozni park imaju Srbi i stanovnici BiH sa oko 17 godina.

  Prosečna starost automobila u Crnoj Gori je 2013. bila 14 godina, a sada se procenjuje da je za nepune tri godine taj prosek smanjen na oko 11 godina. U Albaniji starost vozila je oko 10 godina.

  Prosek starosti vozila u Hrvatskoj u 2015. bio je 12,1 godina, ali je 2007. pre izbijanja ekonomske krize bio 9,95 godina. Ipak, u prvih šest meseci su kupili više od 26.000 novih vozila (rast od 22 odsto), pa se ponovo približavaju evropskom proseku od oko osam godina.

  Automobili u Makedoniji su u proseku nešto stariji od 11 godina. Nemci voze vozila stara otprilike 7,1 godinu kao i Francuzi, Italijani 6,5, a Britanci 6,1 godinu. Prosečna starost u 15 najvećih tržišta EU je oko osam godina. S tim što je trećina vozila starija od 10, trećina je stara od pet do 10 godina i trećina je mlađa od pet godina.

  Profesor dr Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta kaže da učešće tehnički neispravnih vozila u udesima u Srbiji iznosi oko tri odsto. Mi uvozimo automobilski otpad iz Evrope. Ne samo vozila, nego i gume, kaže Vujanić.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE