Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Ubrzano smo počeli da živimo budućnost“

  Neplanirani iskorak u budućnost – tako se može opisati prethodni šestomesečni period života, rada, poslovanja na svim kontinentima usled pandemije. Nedvosmisleno, bili smo spremni, ocenjuje Ksenija Karić, direktorka kompanije Schneider Electric, koja je upravo svetski lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom. Istovremeno, pokazalo se i da nam je nova realnost, home office i remote režim života i rada, donela i neke nove mogućnosti.

  „Uverili smo se u to koliko je jednostavno kada samo klikom možete doći do onoga što vam je potrebno u datom trenutku, kada je posao u pitanju. To štedi novac, ali i sve dragocenije vreme. U industriji smo podigli automatizaciju na najviši nivo, kada je moguće sve operacije obaviti pomoću pametnih rešenja, pa tako kompanije postaju konkurentne, smanjuje se ukupan rizik poslovanja. Neke složene situacije mogu da se predvide i da se njihov potencijalno negativan tok promeni. Brže se reaguje na zahteve tržišta i potrebe potrošača, a u ovom trenutku to je ključno za sve vrste biznisa. Nekima će to pomoći da opstanu”, istakla je na početku razgovora naša sagovornica.

  Kako je moguće postići maksimalnu optimizaciju poslovanja u novim okolnostima?

  Ljudi su još okrenuti ka poslovanju iz svojih domova, a timovi koji se bave održavanjem brzo su morali da se adaptiraju na novonastalu situaciju. Fokus je na što manjem uticaju na troškove održavanja, a sjajan način da se održi kontinuitet u održavanju ovakvih objekata jeste upotreba digitalnih alata i aplikacija. Korisnici zgrada koje su prešle sa analognog na digitalno upravljanje, popularne „pametne zgrade”, koje preko IoT rešenja mogu biti povezane sa udaljenim centrima za upravljanje, daju operaterima lakšu kontrolu, bolju vidljivost podataka, analitiku i upravljanje.

  Kao kompanija, otišli ste korak dalje i nedavno je otvorena pametna fabrika u Bugarskoj, prvi Centar za inovacije u istočnoj Evropi. Koje sve domete imaju rešenja EcoStruxure u oblasti industrije?

  Fabrikom u Plovdivu koja se bavi proizvodnjom i montažom minijaturnih prekidača kompanija je dodatno ojačala poslovanje u regionu. Rezultat je ogroman, a za uspeh najzaslužnija je IoT platforma EcoStruxure. Ona se sastoji od povezanih uređaja, edge kontrole i softvera, aplikacija i usluga i omogućava razvoj različitih arhitektura po meri svake pojedinačne lokacije, upravljanje i prikupljanje podataka i korišćenje preventivnih i prediktivnih alata. Da bi to bilo postignuto, kompanija je pokrila ambiciozan niz kriterijuma, kao što su najmanje 65 odsto automatizacije, visoko efikasno održavanje putem aplikacije proširene stvarnosti i dr.

  Nove tehnologije imaju zaista široku primenu. Posebno treba istaći i vitalnu, medicinsku struku, u kojoj kompanija Schneider Electric ima, takođe, neprikosnoven značaj. Koje su strateške tačke najvažnije za unapređenje?

  Primena IoT rešenja u bolnicama veoma je važna i upravo to je segment poslovanja koji će u budućnosti biti u našem pojačanom fokusu. U medicinskim objektima je pouzdanost napajanja pitanje života i smrti. Prekid ili prestanak napajanja u bolnicama može naneti nemerljivu štetu i koštati ljudskih života. Imamo kompletno rešenje za bolnice, obezbeđujemo konzistentnu energiju bolničkoj opremi, što je put da pacijent dobije najbolju negu. U ovim sistemima najvažnije je da donosite odluke zasnovane na podacima i optimizujete dostupnost sredstava i performanse pomoću prediktivne analitike i proaktivnog održavanja. U Srbiji primer takvog jednog objekta jeste Urgentni centar u okviru Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, gde je ugrađena naša oprema, a svi sistemi su nadgledani i upravljani EcoStruxure platformom.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE