Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uber traži istragu protiv Mađarske

  Američka aplikacija za posredovanje u uslugama prevoza Uber prijavio je Mađarsku Evropskoj uniji zbog zakona koji ga je prisilio na obustavu poslovanja u toj zemlji.

  Američka kompanija je objavila da je zatražila istragu protiv Mađarske zbog, kako smatraju, „očiglednog kršenja osnovnih načela jedinstvenog evropskog tržišta“.

  Prethodnog meseca Uber je obustavio poslovanje u toj zemlji, navodeći kao razlog novi zakon koji mu, kako tvrde, onemogućuje poslovanje.

  Podstaknut protestima taksista, mađarski parlament je usvojio zakon na osnovu kojeg vlasti na godinu dana mogu blokirati poslovanje operatera taksi usluga bez primerenog dispečerskog centra.

  Taksisti su se žalili na nagli pad potražnje i tražili da Uberovi vozači zadovolje iste stroge kriterijume kao i profesionalni taksisti.

  Iz Ubera su na usvojeni zakon odgovorili tvrdnjom da „onemogućuje mađarskim vozačima da zarađuju vozeći sopstvene automobile, uprkos tome što imaju dozvole i uredno plaćaju porez“.

  Sredinom maja Mađarska je postala prva zemlja EU u kojoj je Uber obustavio poslovanje. Američka kompanija je na mađarskom tržištu registrovala oko 1.200 vozača i 160.000 putnika.

  Uber spada među najvrednije inovativne kompanije na svetu, Njena tržišna kapitalizacija je procenjena na 68 milijardi dolara nakon širenja poslovanja u više od 50 zemalja, uključujući i 21 članicu EU.

  Izvor: SEEbiz

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE