Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  uber

  Afera „Uber“: Kako je Makron pomogao „Uberu“ da uruši TAKSI INDUSTRIJU

  Tehnološki gigant Uber trenutno je na meti oštrih kritika, jer su u javnost procureli dokumenti o tome kako je kompanija prekšila brojne zakone, prevarila policiju, tajno lobirala kod vlada tokom svoje globalne ekspanzije.

  Više od 124.000 dokumenata koji dokazuju sve ovo procurelo je u britanskom mediju Gardijan. U dokumentima se otkrivaju, kako piše ovaj mediji, etički upitne prakse koje su podstakle transformaciju kompanije u jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Silicijumske doline.

  Curenje obuhvata period kada je Uber-om upravljao njegov suosnivač Trevin Kalanik. Kako se navodi, on je pokušao da na silu uvede uslugu pozivanja taksija u gradove širom sveta, čak i ako je to značilo kršenje zakona i taksi propisa.

  Udvorički prema vlastima

  Procureli dokumenti tako dokazuju i način na koji je Uber došao do podrške premijera, predsednika, milijardera, biznismena i medijskih magnata širom sveta.

  Prvi put otkrivaju kako je lobiranje od 88 miliona evra godišnje i napor u odnosima s javnošću regrutovao prijateljske političare da pomognu u kampanji da naruši evropsku taksi industriju.

  Najveću pažnju javnosti privukao je „udvorički“ odnos kompanije u odnosu na francuskog predsednika Emanuela Makrona i bivše komesarke EU  za digitalne tehnologije Nili Krus.

  Kako je Makron umešan u aferu Uber?

  Dok su francuski taksisti organizovali povremeno i nasilne proteste na ulicama protiv Ubera, Makron, predsednik Francuske, bio je u kontaktu sa tadašnjim Uberovim kontroverznim šefom Trevisom Kalanikom i rekao mu je da će reformisati zakone u korist kompanije.

  uber

  Beta AP

  Dokumenti pokazuju i kako je bivša komesarka EU za digitalne tehnologije Nili Krus, jedna od najviših zvaničnica Brisela, bila u pregovorima da se pridruži Uberu pre isteka mandata – a zatim tajno lobirala za firmu, potencijalno kršeći etička pravila EU.

  U to vreme, Uber nije bio samo jedna od najbrže rastućih kompanija na svetu – to je bila jedna od najkontroverznijih kompanija, praćena sudskim sporovima, optužbama za seksualno uznemiravanje i skandalima u vezi sa kršenjem podataka, prenosi Seebiz.

  Na kraju je deoničarima bilo dosta i tadašnji šef Trevis Kalanik morao je 2017. da ode.

  Uber kaže da je njegova zamena, Dara Kosrovšahi, “imao zadatak da transformiše svaki aspekt poslovanja Ubera” i da je “instalirao rigorozne kontrole i usklađenost potrebne za rad Ubera kao javne kompanije”.

  Izvor: BIZLife, Seebiz

  Foto: Pixabay, Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE