Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TVRDI STATISTIKA: Nezaposlenost u Srbiji 13,8 odsto!

  Stopa nezaposlenosti u Srbiji je u trećem kvartalu ove godine iznosila 13,8 odsto, što predstavlja pad u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

  Stopa nezaposlenosti se smanjila u odnosu na drugi kvartal ove godine za 1,4 procentna poena, a u odnosu na treći kvartal prošle godine za 2,8 procentnih poena, pokazuju rezultati Ankete o radnoj snazi.

  Prema tim podacima, stopa nezposlenosti je bila 12,6 odsto za muškarce i 15,2 odsto za žene.

  Najviša stopa nezaposlenosti od 14,2 odsto je zabeležna u Regionu Južne i Istočne Srbije i Regionu Šumadije i Zapadne Srbije. U Vojvodini je bila 13,5 odsto, dok je nezaposlenost najmanja u Beogradskom regionu gde je iznosila 13,3 odsto.

  RZS je saopštio da je u trećem kvartalu stopa zaposlenosti iznosila 46,8 odsto, što je 0,9 rocentnih poena više u odnosu na prethodni kvartal i 3,4 procentna poena u odnosu na treći kvartal 2015. godine.

  Stopa neformalne zaposlenosti iznosila je 24,1 odsto, navodi se u saopštenju i dodaje da se i tu beleži pad, kao i da dve trećine neformalnog sektora čini zaposlenost u poljoprivrednim delatnostima.

  Do rasta zaposlenosti došlo je u poljoprivrednim delatnostima i prerađivačkoj industriji i kod stanovništva starijeg od 55 godina, sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, saopštio je RZS i naveo da je reč uglavnom o sezonskim i povremenim poslovima.

  U saopštenju se navodi da se povećala zaposlenost mladih koji su se uglavnom zaposlili na određeno vreme, u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo i sektoru popravke motornih vozila, kao i u privatnoj registrovanoj svojini.

  Dodaje se da se smanjuje zaposlenost na neodređeno vreme u državnom sektoru.

  Rast BDP 2,6 odsto

  Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromesečju ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 2,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

  U trećem tromesečju BDP je u odnosu na prethodni kvartal uvećan za 0,3 odsto. Posmatrano po delatnostima, značajan realni rast bruto dodate vrednosti od 10,9 odsto zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

  Rast u sektoru građevinarstva bio je 8,5, u sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja 4,2, a u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 3,7 odsto.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE