Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tvorac „Igre prestola“ tuži OpenAI zbog „sistemske KRAĐE“

  Džon Grišam, Džodi Pikol i Džordž R.R. Martin su među 17 autora koji tuže OpenAI za „sistematsku krađu u masovnim razmerama“, što je poslednji u talasu pravnih postupaka pisaca zabrinutih da programi veštačke inteligencije koriste njihova autorska prava bez dozvole.

  U dokumentima podnetim u utorak na saveznom sudu u Njujorku, autori su naveli „flagrantna i štetna kršenja registrovanih autorskih prava tužilaca“ i nazvali program ChatGPT „masovnim komercijalnim preduzećem“ koje se oslanja na „sistematsku krađu u masovnim razmerama“.

  Tužbu je podnelo Udruženje autora, a među ostalima su i Dejvid Baldači, Silvija Dej, Džonatan Franzen i Elin Hilderbrand.

  „Imperativ je da zaustavimo ovu krađu na pravi način ili ćemo uništiti našu neverovatnu književnu kulturu, koja hrani mnoge druge kreativne industrije u SAD“, rekla je izvršna direktorka Udruženja autora Meri Rasenberger u izjavi.

  ChatGPT

  ChatGPT (Freepik)

  „Sjajne knjige uglavnom pišu oni koji provode svoje karijere i, zapravo, svoje živote, učeći i usavršavajući svoje zanate. Da bi sačuvali našu literaturu, autori moraju imati sposobnost da kontrolišu da li i kako njihova dela koristi generativna AI“.

  U tužbi se navode specifične pretrage ChatGPT-a za svakog autora, kao što je ona za Martina koja navodi da je program generisao „kršenje autorskih prava i detaljan nacrt za nastavak” „Igre prestola” pod nazivom „A Dawn of Direwolves” i koristio iste likove iz Martinovih postojećih knjiga u seriji „Pesma leda i vatre“.

  OpenAI smatra da poštuje prava autora

  U saopštenju od srede, portparol OpenAI je rekao da kompanija poštuje „prava pisaca i autora i veruje da bi trebalo da imaju koristi od AI tehnologije.

  „Imamo produktivne razgovore sa mnogim kreatorima širom sveta, uključujući Udruženje autora, i sarađivali smo na razumevanju i raspravi o njihovoj zabrinutosti u vezi sa veštačkom inteligencijom. Optimistični smo da ćemo nastaviti da pronalazimo uzajamno korisne načine da radimo zajedno kako bismo pomogli ljudima da iskoriste novu tehnologiju u ekosistemu bogatog sadržaja“, navodi se u saopštenju.

  Ranije ovog meseca, nekolicina autora, uključujući Majkla Čebona i Dejvida Henrija Hvanga, tužila je OpenAI u San Francisku zbog „očigledne povrede intelektualne svojine“, piše AP.

  Igra prestola

  OpenAI je u avgustu zatražio od saveznog sudije u Kaliforniji da odbaci dve slične tužbe, jednu koja uključuje komičarku Saru Silverman i drugu autora Pola Tremblaja. U podnesku na sudu, OpenAI je rekao da tvrdnje „pogrešno shvataju obim autorskih prava, ne uzimajući u obzir ograničenja i izuzetke (uključujući poštenu upotrebu) koji na pravi način ostavljaju prostor za inovacije poput velikih jezičkih modela koji su sada na čelu veštačke inteligencije“.

  Prigovori autora na AI su pomogli da Amazon.com, najveći prodavac knjiga u zemlji, promeni svoju politiku o e-knjigama. Ovaj onlajn gigant sada traži od pisaca koji žele da objavljuju preko svog programa Kindle Direct da obaveste Amazon unapred da uključuju materijal generisan veštačkom inteligencijom. Amazon takođe ograničava autore na tri nove samoobjavljene knjige na Kindle Direct-u dnevno, u pokušaju da ograniči širenje AI tekstova.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Scrn/BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE