Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TUGA: Petnica zbog nedostatka novca redukovala prolećne seminare

  Istraživačka stanica Petnica redukovala je prolećne seminare pošto još uvek nema naznaka za realizacijom obećanih sredstava za obrazovne programe od strane Ministarstva prosvete i nauke, navedeno je danas u saopštenju te institucije.

  Direktor Petnice Vigor Majić kaže da je udeo ministarstva u godišnjem budžetu istraživačke stanice oko 25 posto i da u skladu sa tim Petnica planira obim programa.

  „Kada vam ta sredstva ne pristignu  u prvoj trećini godine, onda vi morate da promenite program aktivnosti. Mi ne možemo da dopustimo da učenici iz svih krajeva Srbije planiraju svoj dolazak, a da mi onda u zadnji čas otkažemo aktivnosti. Zbog toga smo pre dve nedelje poslali dopise Vladi Srbije sa molbom da nam jasno kažu da li možemo da računamo na obećana sredstva. Ako ne možemo, onda moramo drugačije da planiramo aktivnosti“, objasnio je Majić.

  Istraživačka stanica Petnica ostalih 75 posto sredstava obezbeđuje kroz međunarodne i domaće projekte i kroz sponzorstva.

  Trenutno sa svojim bivšim polaznicima pokušava da pronađe dodatne izvore finansiranja kako bi nadomestila nedostajuća sredstva i kako bi planirani obim aktivnosti ostao nepromenjen, stoji u saopštenju.

  „Lakše bi nam bilo da država jasno kaže da Petnicu i mlade talente u njoj neće da podržava. Onda bismo imali veće razumevanje sponzora. U ovoj situaciju stiče se utisak da je podrška Petnici od strane države dovoljna i da nema potrebe za dodatnom podrškom, a na žalost nije tako“, dodao je Majić.

  Kroz Petnicu svake godine prođe oko 2000 učesnika – srednjoškolaca, studenta i osnovaca, koji pokazuju interesovanje za prirodne, tehničke i društvene nauke.

  Svake godine se organizuje više od 150 seminara, kampova i radionica, a u Petnicu dolaze i učesnici iz zemalja bivše Jugoslavije.

  Istraživačka stanica Petnica postoji već 35 godina i sve vreme podseća nadležne da se u nauku, istraživanja i obrazovanje mora više ulagati kako bi se mladi ljudi podstakli na bavljenje naukom, i kako bi kao visokooobrazovani kadrovi ostajali u našoj zemlji, navedeno je u saopštenju.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • leona

   Moja ćerka je bivši petničar. Bila je vrlodobar djak u školi, ali je ostavljala iza sebe vukovce, gde god je trebalo pokazati talenat, takmičarki duh i uspeh. Sada je odličan student i već startuje svoju firmu. Ponašanje Ministarstva prosvete pdokazuje da vlastima u Srbiji nije potrebna generacija samopouzdanih, sposobnih, preduzimljivih i vrednih mladih ljudi.

  • jasmina

   Moj brat je petnicar od osnivanja. Prosao je sve faze, od polaznika, demonstratora, predavaca, rukovodioca projekta. Sada u petnicu vodi i svoju decu. Volela bih da moje dete pokaze dovoljno sposobnosti i interesovanja, da bude deo Petnice. Bili smo ponosni i sada smo jer imamo Petnicu. No nasoj Vladi su vazniji "strani investitori" koji se besomucno finansiraju iz ne zna se kojih razloga, besmisleno velikim svotama novca poreskih obveznika. Valjda nasa deca treba da budu najamni radnici kod tih nazovi investitora, umesto da se osposobe i postanu investitori i sopstvenoj zemlji i doprinesu da nasa zemljabude bolja lepsa i uspesnija.

   • Todor

    ... potpuno se slažem. Neko odgovoran je "pobrkao lončiće" do te mjere da ovaj brod vuče na dno umjesto naprijed. Rukovodstvo je opsjednuto krpanjem budžeta umjesto razvojem i stvaranjem održive države, pa na kraju krajeva i održivog budžeta... a zašto ne biramo petničare za rukovodioce?!?!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE