Tim Kuk: EK je zadala ozbiljan udarac irskom suverenitetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tim Kuk: EK je zadala ozbiljan udarac irskom suverenitetu

  Sudeći po reakcijama, najveća poreska kazna u istoriji Evrope, biće najveća „nenaplaćena“ poreska kazna u istroiji Evrope.

  Naime, i Epl i irska vlada najavili su žalbe na odluku Evropske komisije o desetgodišnjem poreskom dugu te kompanije u iznosu od 13 milijardi evra koji sada treba da uplati u irski državni budžet.

  Irska vlada već je poručila da je Epl plaćao sva potraživanja prema postojećim irskim zakonima i negirala da je kompaniji dala povoljan poreski tretman.

  Javio se i izvršni direktor Epla Tim Kuk (Tim Cook) koji je u pismu upućenom klijentima u Evropi upozorio da bi ova odluka EK mogla imati dalekosežne posledice.

  “U Irskoj i u bilo kojoj drugoj državi gde posluje, Epl poštuje zakone i plaća sve poreze koje duguje. Evropska komisija je pokrenula postupak promene istorije Epla u Evropi, ne uvažavajući irske poreske zakone i međunarodni poreski sistem. To mišljenje navodi da je Irska dala Eplu poseban poreski tretman. Ta tvrdnja nema osnove ni u zakonu ni u činjenicama. Nikada nismo tražili niti dobili nikakav povlašteni tretman. Sada smo se našli u nesvakidašnjoj situaciji u kojoj nam je naređeno da retroaktivno platimo dodatne poreze vladi koja kaže da joj ne dugujemo ništa više od onoga što smo joj već platili”, napisao je Kuk, dodajući da kompanija zapošljava više od 6000 ljudi u Irskoj, a u celoj Evropi omogućava više od milion i po radnih mesta.

  „EK je zadala ozbiljan udarac irskom suverenitetu, kao i pravnoj sigurnosti u EU,“ kaže Kuk.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE