Stručnjaci savetuju: Šta bi trebalo da radite prvih sat vremena kada stignete na posao

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stručnjaci savetuju: Šta bi trebalo da radite prvih sat vremena kada stignete na posao

  Rad može da se podeli u dve kategorije.

  „Postoji „posao“ i realan posao. Ono što podvodimo pod „posao“ je prepiska putem mejla, sastanci i drugi „administrativni“ zadaci koji su tehnički neophodni, ali ne doprinose značajno vašem profesionalnom uspehu.

  Realan rad, s druge strane, obuhvata veće projekte i zadatke koji vam pomažu da ostvarite ciljeve kompanije, ili sopstvene. To je ona vrsta posla koja vam je u opisu radnog mesta.

  Tako misli Laura Vanderkam, autorka knjige „I Know How She Does It“. Vanderkam je u razgovoru za Business Insider dala neke korisne savete.

  Najjednostavnije rečeno, neka vam prva stvar na rasporedu svakog jutra bude „moćan sat“, tj. kada radite na veoma važnim projektima, a niko vas ne prekida. To nije lako kao što zvuči, posebno kada stignete u kancelariju a inbox vam je pun, a čeka vas i šef sa novim zadacima.
  Ali, ako ne planirate da provedete bar 60 minuta svakog dana na nečemu što je stvarno važno, možda ćete provesti i nekoliko sati oko stvari koje nisu toliko važne a ni hitne.

  Prepoznajte koji su ti (ne toliko važni) aspekti posla koji vam oduzimaju dragoceno vreme,“ kaže Vanderkam i nastavlja: „Trebalo bi svesno da biramo da trošimo manje vremena na mejl i preraspodeljujemo vreme za posao koji nam je bitan.

  Za većinu ljudi, jutro je najbolje vreme za rad na veoma značajnim zadacima. Kako je rekao psiholog Dan Ariely,

  Najproduktivnij smo u prva dva saata nakon što smo potpuno razbuđeni.

  Pro-level verzija ove strategije, smatra Vanderkam, bila bi posvetiti celo jutro ponedeljkom većim zadacima koji zahtevaju više razmišljanja i planiranja. Vanderkam povezuje ovu tehniku sa potezom da „prvo sebi plaćamo“, ili kada stavljamo novac na štednju pre nego što ga potrošimo na nešto drugo.

  Ovo je odlična tehnika kojom ćemo pomoći kako sebi, tj. svojoj karijeri tako i kompaniji za koju radimo. Često se izgubimo u tekućim poslovima, tako da ne radimo na onome što stvarno „pomera“ stvari.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE