Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, zdravlje

  5 saveta koje MORATE da primenite da biste se oslobodili STRESA na poslu

  Loša atmosfera na poslu, rad sa izazovnim klijentima, kratki rokovi, problem sa sredstvima za rad mogu izazvati stres na poslu. Svaka promena, pa čak i pozitivna poput promene radnog mesta, okidač je za stres, koji se dešava u našoj glavi.

  Stres je reakcija našeg organizma, bilo na pritisak iz sredine ili na pritisak koji sami sebi pravimo, objasnio je za BIZlife psiholog Dejan Živković.

  „Stres je reakcija na izazov, na događaj za koji smatramo da može da nas ugrozi, koji nas izbacuje iz zone komfora. Prvi posao, promena radnog mesta, rođenje deteta su izazovi. Stres je mehanizam opstanka, koji nam pomaže da preživimo“, rekao je on.

  Međutim, iako stres pomaže da se izborimo sa određenom situacijom, on može izazvati razne bolesti jer smanjuje odbranu organizma, tj. imunitet, i postajemo ranjiviji.

  Simptomi stresa mogu biti: nesanica, mučnina, uznemirenost, znojenje, glavobolja, napad panike, povećan ili smanjen apetit, bolovi. Važno je prepoznati simptome stresa kada se dese i što pre, nakon stresnog sastanka na primer, uraditi nešto sa sobom 5 minuta, rekao je psiholog koji je dao savete za naše čitaoce.

  Stres na poslu: 5 saveta kako se izboriti

  1. Važno je naučiti da kažemo „ne“, tj. da znamo da postavimo granicu da bismo izbegli stres na poslu. Ljudi koji ne umeju da kažu „ne“, mogu sebi da naprave dodatni stres. Onda šefovi često njima daju dodatni posao.
  2. Duboko disanje je veoma moćna tehnika za upravljanje stresom koja potpomaže jačanje mišića i daje mozgu i telu neophodnu energiju. Takođe, može da doprinese umanjenju stresa i tenzije u mišićima. Sedite udobno u stolici i obratite pažnju na disanje. Udahnite dugo kao da brojite do 4, a izdahnite takođe kao da brojite do 4. Kada se malo uvežbate, pustite da vam ruke opušteno leže na krilu. Obratite pažnju šta se dešava sa otkucajima srca. Na koji način su drugačiji tokom udisaja nego tokom izdisaja. Nakon tri minuta vratite se uobičajenom način disanja. Obratite pažnju na svoje misli i na to kako se osećate. Postoji i tehnika 3-4-5: 3 sekunde neka vam traje dah, 4 sekunde držite dah, 5 sekundi neka traje izdah.
  3. Pronađite fokus i koncentrišite se na jednu stvar, tada će nivo stresa biti manji. Možda ga nećete eleminisati, ali će biti manji. Naše misli su odgovorne za 90 odsto stresa.
  4. Budite fizički aktivni. Ako ceo dan gledate u ekran, uzmite barem pauzu za ručak tokom koje ćete biti slobodni od tehnologije. Ostavite telefon na 15 minuta i prošetajte se. Istraživanja pokazuju da čak i kratke šetnje u parku mogu doprineti tome da se osećamo bolje. Efekti vežbanja su brojni: imunitet jača, popravlja se san, pada nivo holesterola, stabilizuje se autoimuni nervni sistem, popušta napetost u mišićima…
  5. Konzumirajte antistres hranu: narandžu, koja je bogata vitaminom C, crnu čokoladu, zeleno lisnato povrće, sardine i crno vino (jedna čaša).

  Izvor: BIZLife/Ivana Jaćimovski

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE