Šta kažu eksperti: Koji jezik učiti u budućnosti?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta kažu eksperti: Koji jezik učiti u budućnosti?

  PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

  Možda smo došli u situaciju da vodećem svetskom jeziku kažemo adios ili zai jian. Došlo je vreme da pored usavršavanja engleskog, počnemo sa učenjem nekih drugih jezika.

  Šta kažu eksperti, koji su to jezici?

  U poslovnom svetu svi teže konkurentskoj prednosti. Danas, tržišta koja to mogu da ponude su Severna i Južna Amerika, kao i deo Azije gde se govori mandarinski kineski.

  Kako hispanska populacija u Americi sve brže raste, procene su da će se 2060. godine u Americi govoriti španski. (!) To će učiniti španski jezik potencijalnim kandidatom za sledeći svetski jezik.

  The Index of Human Development stavlja španski na drugo mesto jezika od važnosti, posle engleskog, naravno. Statistika kaže da je španski drugi po redu najčešćih jezika koji se koriste na društvenim mrežama, pa čak i u Londonu i Njujorku.

  Još jedan od izazova za neprikosnovenu vladavinu engleskog na globalnoj poslovnoj sceni, predstavlja mandarinski kineski, zbog sve većeg uticaja kineske ekonomije van njihovih granica. Još jedan interesantan podatak je da Kina širi svoj uticaj u Africi kroz razne fondove za izgradnju i rekonstrukciju.

  Lingua Franca

  Nalazimo se u specifičnom istorijskom periodu, kada se jedan jezik govori u bukvalno svakoj zemlji na planeti. Po rečima svetski poznatog lingviste David Crystal-a, ovo je prvi put u istoriji da imamo samo jedan jezik koji se govori svuda. Radi se o engleskom naravno. Međutim, istorija nas uči da je to podložno promeni. Zašto ne bismo na vreme počeli da razmišljamo o svojoj budućnosti i preuzeli odgovarajuće korake ka ostvarivanju ciljeva?

  Napravite dugoročni plan za svoj lični razvoj. Poslovni svet će uvek pred vas postavljati nove izazove koji će uključivati i jezički razvoj. Pratite tokove i počnite da kreirate sredinu za učenje novog stranog jezika. Primenjujući sve tehnike koje smo pominjali vezano za usavršavanje engleskog, možete primeniti na bilo koji drugi strani jezik.

  Engleski već znate, služite se njime u različitim kontekstima. Ne bi trebalo da prestanete da ga negujete. Međutim, počnite da razmišljate o drugim mogućnostima. Nikad nije kasno postati poliglota!

  Ako želite da vaš engleski bude još bolji kontaktirajte Mariju putem maila marija.zivanovic@bizlife.rs

   

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE