Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta kaže dr Kon, kako će nam biti za Novu godinu?

  Nemoguće je očekivati od bilo koga, a pogotovo ne od epidemiologa da sada tačno kaže šta će biti za šest nedelja, ali će se epidemiološka situacija pratiti, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

  Sa druge strane, ako sve to bude moglo da se sprovede, mora biti kontrolisano upravo ovako kao kovid propusnice, nešto slično, ali nešto što je izvodljivo, što je pitanje za neke druge ljude koji organizuju i prihvataju nešto tako da rade, istakao je  Predrag Kon, odgovarajući na pitanje da li podržava organizovane dočeke Nove godine.

  Pitanje organizovanog dočeka Nove godine veoma osetljivo

  U podkastu Danasa Kon je na pitanje šta će na predstojećoj sednici Kriznog štaba predložiti, budući da su već zakazani pojedini događaji i proslave, poput dočeka Nove godine, da je planiranje takvih okupljanja vrlo osetljivo pitanje i da su članovi štaba potpuno svesni toga.

  Iako trenutno imamo neku vrstu zatišja koje je, kako Kon kaže, rezultat kovid propusnica i školskog raspusta, postoji bojazan da će se situacija u narednih 10 dana pogoršati, budući da deca od ponedeljka kreću u školu i da se zemlje Zapadne Evrope ponovo potpuno zatvaraju, odnosno uvode lokdaun.

  „Svakako smo i dalje u vanrednoj situaciji jer je broj od 3.000 zaraženih dnevno veoma visok i još uvek imamo vrlo teške slučajeve u bolnicama. Imamo onoliko prijema koliko i otpusta, a možda čak i više otpusta, pa se sa te strane oseća nešto manji pritisak i nije više katastrofalna situacija, ali vanredna i dalje jeste. Sledeće nedelje će se preći na potpuno otvorenu nastavu u školama, te se ponovo može očekivati povećanje tog broja“, istakao je Kon.

  Veća okupljanja rizik

  Uzimajući u obzir da se praznici bliže, do novog talasa može doći i zbog većih okupljanja.

  „Zbog ponovnog funkionisanja škola će se u narednih nekoliko nedelja zaustaviti taj pad i počeće polako da se usporava. Pored toga, imamo i druge epidemiološki nepovoljne događaje, odnosno praznike, te može opet da dođe do postupnog porasta. Ja ovog puta nisam toliki pesimista, ali svakako treba sačekati i videti. U svakom slučaju, treba da iskoristimo ovaj predah u smislu prijema u bolnice i da se što više vakcinišemo“, dodao je Kon.

  Kon je naglasio i da se mišljenje medicinskog dela Kriznog štaba uvažava, iako se ponekad čini da to nije slučaj, te da kovid propusnice 24 sata predstavljaju apsolutni minimum, jer mogu značajno smanjiti mogućnost da dođe do zaražavanja.

  „Smatramo da je apsolutni minimum tih 24 sata kovid propusnica, prvenstveno mi epidemiolozi, a imamo i podršku kompletnog medicinskog dela Kriznog štaba. Jasno je da je taj ugao gledanja daleko rigorozniji i oštriji, ali ja moram da kažem da se on uvažava bez obzira na to što možda to tako ne izgleda. U detalje nam se objašnjava zašto neke stvari ne mogu. U svakom slučaju, kovid propusnice treba uvesti i u drugim objektima, sportu, kulturi, odnosno svuda gde postoji mogućnost da dođe do zaražavanja da bi se rizik spustio na što manji nivo. Taj rizik se ne može isključiti potpuno, jer imamo situaciju da se zaražavaju i vakcinisani, što je činjenica, ali ako, recimo, sede za stolom isključivo vakcinisani, taj rizik je nekoliko puta manji. Kada je neko sveže vakcinisan i primio treću dozu, onda je rizik zaista potpuno spušten“.

  Da li moramo svake godine da primamo po dve doze?

  Na pitanje da li će doći do toga da moramo svake naredne godine da primamo po dve doze vakcine, dodaje da to ne može niko da kaže ili predvidi.

  „Nije loše da se razmišlja o tome, jer šta i da se desi tako nešto? Neuporedivo je bolje da budemo pripremljeni za tako nešto, nego da posle od toga pravimo dramu. Kada je u pitanju treća doza i to koliku će ona dati zaštitu, to ćemo tek videti. Da li će to biti šest, ili osam, ili 12 meseci, videćemo. Moguće je očekivati za neke vakcine da će biti dva puta godišnje neko vreme, odnosno ne znači da će to biti trajno biti. Sve se to radi privremeno dok se ne spusti aktivnost virusa, dok ne vidimo da on prolazi kroz vakcinisane. Dakle, kada se aktivnost virusa spusti, onda će zaražavanje biti daleko manje i ispoljavanje bolesti će biti manje“.

  Kon je takođe istakao da očekivanja, nadanja i verovanja da će virus jednostavno nestati polako gube realnost.

  Potpuni lokdaun „slamka spasa“

  On je istakao da uvođenje potpunog lokdauna i obavezne vakcinacije, koje je nedavno najavila Austrija, predstavlja „slamku spasa“ kada je sistem u opasnosti da potpuno propadne.

  „Mi nismo do toga došli i mislim da mi to nećemo imati, a iskreno se i nadam da to neće biti tema. Mi smo zaražavanjem ipak došli do nekog imuniteta, nažalost, jer bi bilo bolje da smo se na leto svi vakcinisali. Oko 46 odsto starijih od 18 godina je samo vakcinisano i to nije dovoljno. Zanimljivo je da oni koji prime vakcinu imaju veći nivo zaštite nego oni koji su imali prirodnu infekciju.“, dodao je Kon.

  Na pitanje kakvo će nam biti proleće, Kon je zaključio da je to nemoguće sada reći, jer mogu samo dve nedelje unapred otprilike da pretpostave šta će se desiti.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE