Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski poslodavci traže: Skratiti karantin na pet dana

  Poslodavcima u novonastalnim okolnostima usled epidemiološke situacije postaje sve teže da organizuju rad, jer veliki broj radnika zbog masovnog zaražavanja ili bliskog kontakta sa obolelim izostaje sa posla.

  Iz tog razloga podržavaju meru smanjenja karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte COVID-19 pozitivnih osoba.

  Predlažu takođe i da se razmotre i iznađu neka nova rešenja, s obzirom da je pandemija  realnost, a, kako kažu, život i ekonomija ne smeju da stanu.

  Veliki broj radnika izostaje s posla zbog karantina

  Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije za BIZLife kaže da su se poslodavci već navikli na poslovanje u uslovima pandemije, ali ipak sada, u novom talasu epidemije, javljaju se dodatne teškoće sa organizacijom rada, jer veliki broj zaposlenih izostaje sa posla.

  Ukazuje da je očuvanje balansa između zaštite zdravlja stanovništva i funkcionisanja privrede prioritetan zadatak.

  “Sve ovo, jer pretpostavljamo da je medicinska struka do sada upoznata sa virusom, načinima njegovog prenošenja, tokom oporavka zaraženih i drugim bitnim činjenicama u vezi bolesti. Takođe i u vezi sa zaključkom da preovlađujuća Omikron varijana ima kraće vreme od infekcije do transmisije na druge osobe, kao i da je manje opasna. Predlažemo, da se u ovoj situaciji, u cilju funkcionisanja privrede, a s obzirom na karakteristike nove preovlađujuće varijante virusa SARS-CoV-2, čiji simtomi se ispoljavaju u veoma kratkom periodu, razmotri dodatna mogućnost smanjenja  karantina za bliske kontakte. Ističemo, da su ovakva rešenja već usvojena u pojedinim evropskim državama. Recimo, Velika Britanija i Švajcarska su skratile ovakav karantin na pet dana”, navodi ona.

  Engleska skratila samoizolaciju na samo – 5 dana

  Važno slušati struku, ali i čuti preporuke privrede

  „Apelujemo da se prilikom donošenja mera konsultuje kako medicinska struka, tako i privreda, kako bi se našla najbolja rešenja za celokupno društvo. Privreda je već pretrpela velike štete, ali mora nastaviti nesmetano da funkcioniše, što je preduslov za nesmetano funkcionisanje i zdravstvenog sistema”, dodaje.

  Budimčević takođe podseća da je sredinom 2020. godine, donet Pravilnik kojim su propisane preventivne mere radi sprečavanje širenja korona virusa, te da su poslodavci bili u obavezi da donesu svoje planove, koji se odnose na poštovanje propisanog, poput obavezne dezinfekcije, nošenja zaštitnih maski, bezbedne udaljenosti, procedura u slučaju pojave bolesti u kolektivima…Zato apeluje da se ova pravila poštuju. Takođe apeluje na svo građanstvo da se i u javnosti, recimo javnom prevozu i slično, pokaže odgovornost i da se popisane mere ne krše.

  Poslodavci suočeni sa velikim problemima- od nedostatka kadra do izostajanja sa posla

  Ona dodaje, da je odsustvovanje sa posla zbog izolacije veliki problem za poslodavce, jer su ionako suočeni sa deficitom kadra.

  A u ovom slučaju moruju da angažuju dodatan broj radnika, što sve stvara probleme u organizaciji rada, padu produktivnosti, dodatnim, neplaniranim troškovima.

  Rekordan broj zaraženih do sada (skoro 14.000, koliko je bilo juče), uz redove ispred kovid ambulanti, navode na pomisao da je cela Srbija ili obolela od kovida ili da je bar bila u kontaktu sa nekim ko je zaražen.

  Za koga je obavezna samoizolacija, a ko je izuzet od ove mere?

  U Srbiji osobe sa pozitivnim PCR testom, ali bez simptoma COVID-19, ostaju u izolaciji od 14 dana, što je predviđeno Uredbom o sprečavanju širenja COVID-19. Takođe, zaraženi zaposleni sa simtomima, u zavisnosti od ozbiljnosti i razvoja situacije, na bolovanju su najčešće i duže od ovog perioda.

  I dok je karantin za bliske kontakte zaraženih smanjen sa 14 na 10 dana po novim pravilima, osoba koja je preležala COVID-19 u poslednjih šest meseci, zatim ona koja je primila dve odnosno tri doze vakcine (tako da od poslednje doze nije prošlo više od 210 dana), kao i građani koji imaju pozitivan rezultat  na antitela ne stariji od 90 dana, izuzeti su od obaveznog karantina nakon bliskog kontakta sa obolelim.

  Takođe, karantin bliskih kontakata se može prekinuti sedmog dana ako osoba dostavi rezultate negativnog testa, urađenog o sopstvenom trošku i to najranije šestog dana od početka karantina.

  Preporuka lekara je da bliski kontakti obolelog, pogotovu ako se radi o članovima porodice ili kolegama sa posla koji dele isti prostor, pažljivo prate svoje simptome.

  Omirkon soj je zarazniji od svih prethodnih i širi se i među vakcinisanima.

  Pravila koja se odnose na karantin bliskih kontakata deo su Stručnо-mеtоdоlоšкоg uputstvа zа sprеčаvаnjе unоšеnjа i коntrоlu širеnjа COVID-19 u Rеpublici Srbiјi, koji je promenjen početkom ove godine.

  Ove promene usledile su nakon što je sličan potez donet u drugim državama.

  Krizni štab na današnjoj sednici skratio period izolacije

  Na današnjoj sednici Kriznog štaba koja je organizovana povodom loše epidmeiološke situacije u Srbiji, odlučeno je, između ostalog, da period izolacije bude skraćen sa 10 na 7 dana.

  Kako nije precizirano, pretpostavlja se da je u pitanju period izolacije za bliske kontakte zaraženih, s obzirom na to da je period izolacije za te osobe do sada bio 10 dana.

  Završena sednica Kriznog štaba: PCR test biće JEFTINIJI

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE