Srpske diplomate "valjaju" gorivo i skuplje naplaćuju vize

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpske diplomate “valjaju” gorivo i skuplje naplaćuju vize

  Službe Ministarstva spoljnih poslova Srbije završile su kontrolu poslovanja u diplomatskim predstavništvima u Šangaju i Atini, zbog sumnji i optužbi da su pojedini zaposleni upleteni u ozbiljne afere, pišu Novosti.

  Rezultat istrage je povlačenje nekih diplomata i službenika u ovim predstavništvima, a nije isključeno ni da protiv njih budu pokrenuti i odgovarajući postupci.

  U Šangaju, po optužbama tamošnjih biznismena, vize su poslovnim ljudima naplaćivane nekoliko stotina evra više, odnosno, višestruko više od realnih troškova.

  U Atini su istraživane sumnje za preprodaju goriva u periodu od marta 2014. do februara 2016. godine, koji je kupovan po povlašćenim cenama za diplomate, zbog čega je budžet Grčke, kako se sumnja, oštećen za nekoliko stotina hiljada evra.

  Kako saznaju Novosti, savetnik za konzularne poslove Jelena Srdanović Dželebdžić i Irena Šarac, službenica Ambasade Srbije u Atini, vratile su se u Beograd, a očekuje se epilog i “šangajske afere” na koju je svojevremeno ukazao ambasador Milan Bačević. Već je odlučeno da konzulat u Šangaju, umesto Dejana Marinkovića, vodi Stefan Ristić.

  Prema informacijama Novosti, ministar Ivica Dačić odlučan je da raščisti situaciju u našoj diplomatiji, a Šangaj i Atina su samo prvi korak.

  Na upražnjena mesta u konzularnom odeljenju ambasade u Atini doći će zamene koje će biti izabrane na konkursu, iz redova zaposlenih u MSP.

  Ideja je da ubuduće svi kadrovi za pozicije niže od ambasadorskog ranga (koje predlaže MSP, imenuje Vlada, a postavlja predsednik države) prođu konkursnu proceduru unutar Ministarstva.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE