
Srpska čorba koja vraća u život među 5 najboljih na svetu
Popularni portal za gastronomiju Taste Atlas objavio je listu od 10 najboljih pilećih supa na svetu, a među njima je i naša bela čorba koja je zauzela 4. mesto.
Na prvom mestu našla se supa tom kha gai, tajlandski specijalitet, dok je na drugom mestu ciorba radauteana iz Rumunije, a na trećem se našla soto lamongan iz Indonezije.
Naša bela čorba zauzela je odlično četvrto mesto. Ova supa je posebno popularna zimi, pravi se od belog mesa, jaja, krompira, luka, brašna, šargarepe, peršuna i začina, a ponekad se servira uz pavlaku koja se dodaje u tanjir.
„Naziv jela je referenca na dominantnu boju njegovih sastojaka, belu. Zanimljivo, ako se u supu doda belo sirće, ona se zove kisela čorba, tradicionalni lek za mamurluk“, navodi Taste Atlas.
Bela čorba se pravi od belog mesa, jaja, krompira, luka, brašna, šargarepe, peršuna i začina, a ponekad se servira uz pavlaku koja se dodaje u tanjir.

Taste atlas
Kako se pravi domaća srpska čorba
Potrebni sastojci:
500 gr mesa, jedna velika glavica crnog luka, 2-3 srednje velike šargarepe, 1-2 srednje velika krompira, 1-2 veće paprike, dva čena belog luka, malo bibera, tri lista lovora, so, kašika masti ili ulja.
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i stavite u šerpu sa malo masti ili ulja. Pržite dok luk ne omekša. Meso isecite na manje kockice i dodajte u šerpu sa lukom. Pržite na srednjoj vatri dok ne porumeni sa svih strana. Dodajte šargarepu i krompir iseckane na kockice i papriku iseckanu na režnjeve. Promešajte sve zajedno i pržite nekoliko minuta. Dodajte paradajz pire i kuvajte još 5 minuta. Dodajte vodu, lovorov list i pustite da jelo proključa. Smanjite vatru i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju, oko 45-60 minuta.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife
Foto: Freepik