Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Srbija uvozi meso u enormnim količinama“

  Od januara do oktobra 2016. godine u Srbiju je uvezeno 15.000 tona svinjskog mesa za više od 37 miliona dolara, izjavio je direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin.

  Prema rečima Galetina, Srbija se tako našla u „paradoksalnoj situaciji“ da se svinje i svinjsko meso uvoze u „enormnim količinama“, a istovremeno će u 2016. imati blizu tri miliona tona kukuruza za izvoz, što je ponovo svrstava u deset najvećih svetskih izvoznika te žitarice.

  Galetin je za portal Agrosmart kazao da je za prvih deset meseci poljoprivreda i prehrambena industrija ostvarila izvoz vredan 2,61 milijarde dolara, što je 9,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

  On očekuje da će takav trend zadržati do kraja godine, te da će u 2016. Srbija imati povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za oko deset odsto.

  Ostvaren je suficit u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa svetom od 1,48 milijardu dolara za deset meseci, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 31,4 odsto.

  Struktura tog izvoza, prema rečima Galetina, je „loša“ jer su žitarice, voće i povrće u ukupnoj strukturi izvoza agrarne robe učestvovali sa oko 46 odsto.

  Osvrćući se na prelevmane na sirovo mleko, on je rekao da je „vrlo verovatno da će prelevmani biti ukinuti“.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE