Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Soroš nudi Evropi plan za izlazak iz KRIZE, evo šta predlaže MILIJARDER

  Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen najavila je da će Evropi biti potrebno oko bilion evra za borbu protiv pandemije COVID-19. Taj novac bi mogao da se upotrebi za osnivanje evropskog fonda za oporavak. Ali gde naći taj novac?

  „Predlažem da Evropska unija prikupi novac potreban za Fond za oporavak prodajom trajnih obveznica, odnosno bez roka dospeća za koje nije potrebno otplaćivati njihovu nominalnu vrednost“, smatra američki investitor i milijarder Džordž Soroš.

  Prema njegovim rečima, na samitu Evropske unije koji se održava danas, 23. aprila, rešavanje ovog pitanja treba da bude prioritet.

  „Naravno, bilo bi bez presedana da EU izdaje trajne obveznice, posebno u tako velikom iznosu. Ali i druge vlade su se u prošlosti oslanjale na trajne obveznice. Najpoznatiji primer je Velika Britanija, koja je koristila konsolidovane obveznice za finansiranje Napoleonovih ratova i ratne obveznice za finansiranje Prvog svetskog rata. Ovim obveznicama trgovalo se u Londonu do 2015. godine, kada su i otplaćene“, kaže Soroš.

  Ističe da se EU suočava s ratom protiv virusa koji preti ne samo životu ljudi, već i samom opstanku Unije i da ako države članice počnu da štite svoje nacionalne granice čak i protiv drugih članica EU, to bi uništilo princip solidarnosti na kojem je Unija izgrađena.

  „Umesto toga, Evropa treba da pribegne vanrednim merama kako bi se izborila sa vanrednom situacijom koja pogađa sve članice EU. Pri izdavanju obveznica bez roka dospeća treba računati na političku podršku tog koraka, što je Evropska centralna banka (ECB) već i uradila ukinuvši praktično sva ograničenja u svom programu kupovine obveznica“, kaže milijarder.

  Tri prednosti trajnih obveznica

  Soroš navodi i tri dodatne prednosti trajnih obveznica koje ih čine odgovarajućim za ove okolnosti.

  1. Budući da se trajne obveznice nikada ne moraju otplaćivati, EU bi nametnule iznenađujuće lak finansijski teret, bez obzira na značajnu finansijsku moć koju EU može da mobiliše. Štaviše, EU neće morati da ih refinansira kada dođe do roka otplate, plaća amortizacione stavke ili čak izdvoji novac za njihovo eventualno izmirivanje.

  EU bi bila obavezna samo da redovno plaća kamate na njih. Trajna obveznica od  biliona evra sa kuponom od 0,5 odsto koštala bi budžet EU samo pet milijardi evra godišnje. To je manje od 3 odsto budžeta EU za 2020. godinu.

  2. Druga prednost je tehnička, ali gotovo podjednako važna. Tržište možda neće moći da apsorbuje ovu vrstu obveznica od jednog biliona evra istovremeno, pa Evropska unija može da izda ove obveznice u etapama.

  3. Treća prednost je u tome što bi trajna obveznica izdata od EU bila veoma atraktivan adut za programe kupovine obveznica ECB-a. Kako je rok otplate trajne obveznice uvek isti, ECB neće morati da rebalansira svoj portfelj.

  „EU neće morati da stvara bilo kakav novi mehanizam ili strukturu za izdavanje obveznica, jer je EU izdavala obveznice u prošlosti. Prihodi bi trebalo da budu iskorišćeni za investicije i grantove koji se odnose na borbu protiv pandemije. Evropska komisija će usmeravati sredstva direktno ili preko država-članica i drugih institucija, koje neposredno učestvuju u borbi protiv pandemije COVID-19″, zaključuje milijarder.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE