Skuplje meso, profitiraju samo veći proizvođači svinjetine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skuplje meso, profitiraju samo veći proizvođači svinjetine

  Za meso na trpezi uskoro ćemo morati da izdvajamo više novca. Pojedini prodavci već su cenu svinjskog mesa podigli za 10-15 odsto, a u narednih nedelju do dve, svinjetina bi mogla da košta i do 30 odsto više, javlja “N1”.

  Razlog za je skok cene tovljenika za 30 do 50 odsto, zbog veće potražnje za ovom vrstom mesa na evropskom tržištu, što je kažu poznavaoci, uobičajeno u letnjim mesecima. Osim tradiciji, svinjetina svoju popularnost duguje i ceni, koja je inače niža u odnosu na druge vrste crvenog mesa. To se međutim ovih dana menja. “To je sasvim normalno, zato što je veća potražnja. Verovatno se i u Crnu Goru dosta izvozi, i to je tako normalno. Svako leto se to tako dešava”, objašnjava mesar Branislav Maljković.

  Izgleda da su i kupci navikli, pa na ovu najavu nema burnih reakcija.

  “Ja ne znam ni kolike su cene iskreno da vam kažem. Ja samo kupujem zato što mi treba”, kaže jedan od kupaca. “Navikli smo da nas šokiraju”, kaže drugi građanin. “Ako ga uvoze onda i treba da poskupi, da narod ne kupuje, da ga ne bi uvozili”, kaže građanin.

  Smanjen uvoz iz EU

  Poznavaoci međutim kažu sasvim suprotno. Razlog poskupljenja je smanjen uvoz tovljenika iz Evropske Unije, jer je i na tom tržištu potražnja za svinjskim mesom veća tokom leta.

  Nije se znalo da će baš ovoliko da ode. Sa 120 dinara na skoro 200 dinara koliko su se plaćali tovljenici nedavno, 175 to je neka srednja cena. To je neki skok od recimo 50 posto, možda i malo jače. Neće toliko da ode cena mesa nagore. Meso će verovatno da poskupi oko 20-30 odsto, ali to je realno. Nije suštinski poskupela svinjetina, nego će ona dobiti svoju pravu cenu“, kaže Uroš Davidović, poljoprivredni novinar.

  Više novca za kilogram mesa je svakako dobra vest za domaće uzgajivače svinja. Ipak, neće svi podjednako profitirati.

  Obični poljoprivrednici, stočari, neće imati puno koristi. Najviše koristi će imati veliki sistemi, koji konstantno prozviode svinje, zato što je isuviše ljudi odustalo od te proizvodnje zbog niske cene u proteklih par godina“, kaže Davidović.

  Oni koje će poskupljenje svinjskog mesa naterati na blagi post treba da se strpe do oktobra. Tada bi, ako bude pratila tržište, cena svinjskog mesa trebalo da padne.

  Izvor: BIZLife/N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE