Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siva ekonomija još uvek raste?

  Tvrdnje predstavnika Vlade Srbije da je ove godine siva ekonomija smanjena, demantovao je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf.

  Prvi čovek MMF u Srbiji istakao je u intervjuu jednom dnevnom listu da „po najnovijim podacima siva ekonomija još uvek raste“, preneo je Blic.

  Iako je Blic tražio od predstavnika MMF konkretne podatke o porastu sive ekonomije, nije dobio odgovor.

  Međutim, prema saznanjima Blica iz dobro obaveštenih izvora, u ovoj godini imali smo rast neformalno zaposlenih, pogotovo u poljoprivredi. U prevodu, to znači da je ipak povećan broj ljudi zaposlenih na crno.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/kad-vulin-sumira-uspeh-na-svakom-koraku/

  To je jedan segment sive ekonomije. Takođe, problematičan je i povraćaj PDV. To manipulisanje sa PDV je dosta zastupljeno. Vrlo moguće da je MMF na osnovu ovih i još nekih podataka iz različitih izvora kojima imaju pristup, doneo takav zaključak, navodi sagovornik.

  Dragoljuba Rajića iz Mreže za poslovnu podršku ne čude ovakvi podaci MMF, dodajući da postoje velike rupe u zakonu koje omogućavaju rast sive ekonomije.

  Prvo, sve je veći broj firmi koje „šminkaju“ svoje bilanse i lažno prikazuju finansijsko stanje. Drugo, naručuju robu koju nikada ne plate jer odjave ili preregistruju firmu.

  Zatim, u Srbiju se ubacuje dosta novca nepoznatog porekla i na ilegalan način. U Srbiju ulazi mnogo više robe nego što se knjiži na graničnim prelazima, a pre svega ona koja potiče sa istoka, ističe Rajić.

  U našoj zemlji ne postoji institucija koja se bavi procenama ukupne zastupljenosti sive ekonomije. Ipak, u javnosti se spekuliše podatkom da siva ekonomija u Srbiji iznosi nešto više od 30 odsto BDP, što je najviše u Evropi.

  Istim podatkom barata i Vlada Srbije koja ima za cilj da do 2020. sivu ekonomiju svede na 26 odsto.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/petrovic-borba-protiv-sive-ekonomije-treba-da-ostane-prioritet-vlade-srbije/

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE