Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sirotinji platne kartice umesto keša

  Država razmišlja o uvođenju bezgotovinskih isplata socijalnih davanja, sa ciljem da se onemogući da socijalno ugroženi nenamenski troše novac.

  Novac od socijalne pomoći se u gotovo 40 odsto slučajeva troši nenamenski na cigarete i alkohol, a ne, recimo, na dečju odeću ili obuću.

  Kako bi se stalo na put ovakvoj praksi država razmišlja da uvede namenske platne kartice. To znači da porodice sa liste ugroženih, koje primaju neku vrstu pomoći, novac više ne bi dobijale u kešu, već isključivo preko kartica, kojima bi mogli da kupuju samo ono što je potrebno njihovoj deci.

  Prema rečima  savetnika ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Vladana Manića, Ministarstvo podržava uvođenje kartičkog sistema za dečji dodatak i druge jednokratne isplate, kako bi se kontrolisalo da li se sredstva koja se iz budžeta isplaćuju korisnicima troše namenski.

  Međutim, trenutno kod nas ne postoje mogućnosti da se to sprovede u delo.

  Gordana Matković, ekspert za socijalnu politiku kaže za Novosti da postoje zvanični podaci o potrošnji najsiromašnijih 10 odsto stanovnika iz 2015. na osnovu Ankete o potrošnji domaćinstva.

  Među njima je potrošnja alkohola i duvana tek 4,4 odsto, čak nešto niže od proseka koji je 4,6 odsto i to su podaci iz Biltena o potrošnji Republičkog zavoda za statistiku, kaže ona.

  Dakle, malo je verovatna tvrdnja da toliki novac ide na to, a sumnjam da je rađena anketa o potrošnji među korisnicima socijalne pomoći, kaže Matkovićeva koja smatra kako pomoću kartica ne može da se kontroliše potrošnja.

  Zemlja u kojoj se takav sistem pokazao uspešnim je Rusija. Sberbank Rusija izdaje ovu vrstu kartice od 2002. i za prvih sedam godina izdato ih je više od 6,5 miliona.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE