
Šećer poskupeo „onako usput“
Iako ne postoje tržišni razlozi za pomeranje cena, u trgovinama je cena šećera skočila za pet odsto, pa umesto 70 dinara, kilogram ove namirnice u veleprodaji dostiže 74, a u radnjama i 85 dinara.
Na policama nekih prodavnica u unutrašnjosti Srbije nekoliko dana nije bilo, kako kažu, „ni trunke šećera“, što mnogi ocenjuju svojevrsnim pritiskom proizvođača da dodatno podignu cenu tom proizvodu, pišu Novosti.
Veleprodajna cena šećera skočila je ovih dana za pet odsto, umesto 70, kilogram dostiže 74, što se prelilo i u maloprodaju, i na policama staje oko 85 dinara. Ove sezone cena šećera „raste“ i na stranom tržištu.
Direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović za Novosti kaže da je ove sezone 15.000 hektara više zasađeno šećerne repe, da je zasada godina pogodna i da se očekuje dobar rod.
Nema razloga za bilo kakvu bojazan od nestašica, šećera će biti dovoljno za potrebe našeg tržišta, ali i za izvoz. Što se tiče cene, trend na svetskom tržištu „ide nagore“, a tako će, po svoj prilici, biti i ovde, dodaje Čurovićeva.
Repa je, kako kažu u Privednoj komori Srbije, ove godine zasejana na oko 58.000 hektara i očekuje se rod od oko 500.000 tona šećera. Lani smo proizveli šećera nešto više od 300.000 tona, što bez prelaznih zaliha ne bi bilo dovoljno za potrebe domaćeg stanovništva, ali i za naš tradicionalni izvoz tog proizvoda.
Za sada je stanje šećerne repe stabilno, uslovi su bili odlični i kontrolisani, tako da repa obećava visok rod, a samim tim se očekuje i više nego prosečna godina u proizvodnji šećera, kaže Saška Biorčević, savetnik iz Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS.
Kampanja prerade šećerne repe počinje za dve nedelje, proizvešće se potrebna količina šećera, tržište je stabilno i ne očekuju se cenovne promene.
Izvor: Novosti