Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Savić: Na Kosovu „zarobljeno“ 12 milijardi dolara

  Vrednost imovine“zarobljene“ na Kosovu i Metohiji meri se milijardama evra, kaže profesor Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta.

  „Imao sam priliku da čitam studiju Svetske banke iz 2003, oni su procenili da je vrednost rudnih potencijala Kosova oko 13,5 milijardi evra. Srbija se nikada nije potrudila da evidentira kolika je vrednost imovine na Kosovu“, kaže profesor Savić.

  Savić kaže da je on pokušao da utvrdi kolika je vrednost „zarobljene“ imovine na Kosovu.

  „Došao sam do nekod podatka između 11 i 12 milijardi dolara. Oko 5,5 milijardi su potraživanja Srbije od Fonda za razvoj pokrajine Kosovo, koji je funkcionisao 40 godina posle Drugog svetskog rata. 4 milijarde sam procenio da je imovina 30.000 srpskih porodica koje su izbegle 1999. godine.“

  Srbija je iz nekog razloga servisirala dug Kosova, koji je bio skoro 1,2 milijarde dolara, i za te namere potrošila 350 miliona dolara. Procenjuje se da oko 1.350 srpskih objekata na Kosovu, po onome što se inkasiralo u procesu privatizacije na Kosovu, vredi najmanje jednu milijardu. Kada se sve to sabere dobije se ta vrednost zarobljene imovine, kaže Savić.

  Dodaje da kada se govori o Trepči, jasna je vlasnička struktura u Trepči. Fond za razvoj Republike Srbije učestvuje u imovini Kosova sa 65 ili 55 procenata. 20 procenata je društveni kapital. To je imovina koja pripada zaposlenim radnicima.

  Što se tiče papira, potpuno je jasna situacija. Srbija je objektivno ulagala i Srbija ima papire koji pokazuju da je država Srbija većinski vlasnik Trepče, kaže Savić.

  Veći deo rudnog bogatstva su na teritoriji uže Srbije, govore podaci. To je veoma važan podatak sa kojim treba izaći pred međunarodnu zajednicu“, kaže Savić.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE