Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAVETI LEKARA – kako izdržati na 40 stepeni?

  Danas se u Srbiji najavljuje rekordno toplo vreme, a temperatura će ići i do 40 stepeni. Po ovakvoj vrućini, lekari uglavnom savetuju oprez i izbegavanje izlaganja suncu u periodu od 10 do 16 časova kada je ono najintenzivnije.

  Ipak, činjenica je da kada je ovako vruće napolju, sve što radimo mnogo nam teže pada. Usporeno funkcionišemo, zaboravljamo da pijemo vodu, a često gubimo i apetit. Međutim, lekari savetuju da se to ne radi.

  Ovako visoke temperature zahtevaju i poseban odnos prema našem telu,  a uglavnom se savetuje lagana ishrana, uzimanje tečnosti, adekvatno odevanje i izbegavanje izlaganja suncu u najtoplijem delu dana.

  Ishrana

  Iako mnogi nemaju apetita prilikom ovakvih vrućina, od krucijalne je važnosti uvek pokraj sebe imati nešto slano i slatko ukoliko izlazite napolje. Osim toga, preporučljiva je veoma lagana ishrana tokom dana, koja podrazumeva unošenje voća i povrća, a smanjeni unos kaloričnih i masnih namirnica.

  Mnogi lekari ističu da je ovaj period veoma problematičan kada je u pitanju ishrana, posebno kod ženskog pola. Mnogi su na dijeti zbog predstojećeg letovanja, a nedostatak energije koje telo dobija iz hrane može uzrokovati nesvestice i toplotni udar.

  Tečnost

  Gotovo svi stručnjaci uzimanje tečnosti i inače naglašavaju kao jednu od najbitnijih dnevnih stavki za zdravo funkcionisanje, iako mnogi ljude često zaborave da piju vodu. U ovakvim situacijama, kada su vrućine gotovo nesnosne, neophodno je voditi računa o tome da se uzima dovoljno tečnosti, a da prilikom svakog kretanja napolje kraj sebe imamo makar flašicu vode.

  Adekvatno odevanje

  Tokom ovakvih vrućina, veoma je važno voditi računa o tome šta oblačite. Najčešće se preporučuje odeća u svetlijim nijansama, široka i lagana. Takođe, bitno je voditi računa i o materijalima odeće koju nosite. U letnjem periodu najpreporučljiviji su materijali poput pamuka, ili lana, koji omogućavaju koži da diše.

  Izbegavanje sunca

  Naravno, u periodu kada je sunce najintenzivnije, lekari savetuju da se ostane kod kuće u zamračenom i klimatizovanom prostoru. Najintenzivnije sunce uglavnom bude u periodu od 10, 11 časova pa sve do 17 časova, kada se ne preporučuje izlazak napolje, osim u situacijama kada je neophodno.

  Ako ipak morate napolje…

  Ako, uprkos savetima stručnjaka, morate da izađete napolje, veoma je važno biti adekvatno zaštićen. Uz sebe uvek imajte flašicu vode, kao i nešto slatko i slano, što vam veoma brzo može povratiti energiju. Takođe, kreme sa zaštitnim faktorom sprečiće sunce da dođe do kože, i pomoći će da se izbegne bolno crvenilo na koži, a šešir ili kačket na glavi pomoći će vam da izbegnete toplotni udar.

  Dodatan oprez i šta ako neko kolabira

  Lekari takođe savetuju i dodatan oprez starijoj populaciji, s obzirom na to da je njihov organizam znatno osetljiviji od organizma mladih osoba, pa se njima tako savetuje da u potpunosti izbegnu izlazak napolje kada je ovako vruće.

  U slučaju da neko kolabira ispred nas, lekari savetuju da prvo treba da proverimo da li je svesna i da li diše.

  „Ako ne dolazi svesti, ali diše, osobe koje su bez svesti, a dišu, okrenete na bok, zabacite glavu da bi mogle da dišu i zovete Hitnu pomoć. U svakom slučaju nećete pogrešiti ako pozovete Hitnu pomoć, ali morate da uradite ono što je neophodno na licu mesta, jer je naše vreme stizanja 10 minuta, a to može biti kobno po nečiji život. Ostanite, nemojte prekidati vezu, slušajte uputstva lekara sa centrale 194, za to vreme će ekipa stići“, savetuju iz Hitne pomoći.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE