Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Samoefikasnost – samopuzdanje koje se uči

  Piše: Mia Popić, psihoterapeutkinja i direktorka Sinergija centra

  Ideja da moramo biti sigurni u sebe toliko nas okupira da smatramo da je samopouzdanje opšta crta koju imamo ili nemamo, pa dobar deo vremena provodimo brinući se da li nam je pripala ta visoko poželjna karakteristika.

  Ono što je, međutim, velika istina je da ima onoliko samopouzdanja koliko ima različitih iskustva u kojima smo se gradili i da niko nije rođen vešt u svim oblastima života. Možete biti veoma vešti u javnom nastupu, ali isto tako veoma nespretni u pisanju projekata, a to sve u dobroj meri zavisi od toga koliko ste sebe dali šansu da stičete iskustva u datom domenu. Ako mislimo da moramo imati samopouzdanje da bismo sticali iskustvo onda se vrtimo u začaranom krugu i malo je verovatno da ćemo izgraditi veru u sopstvene sposobnosti.

  Zbog svega navedenog mnogo više volim da pričamo o samoefikasnosti –  pojmu kojim se bavim akademski i u praksi, koji predstavlja uverenje da posedujemo sposobnost i istrajnost da ostvarimo željene ciljeve. Samoefikasnost, za razliku od samopouzdanja predstavlja specifično uverenje da u određenim oblastima možemo biti uspešni.

  Prvi izvor razvoja samoefikasnosti je upuštanje u nova iskustva, malo po malo izlažući sebe novim izazovima gradimo veru u sebe.  Drugi izvor je traganje za inspirišućim uzorima – ljudima od kojih možemo da učimo po modelu. Treći izvor je traganje za povratnom infromacijom – važno je da pitamo ljude kojima verujemo šta misle o našim veštinama i kako možemo biti bolji. I četvrti izvor tiče se autentične brige o sebi i svom mentalnom zdravlju – teško da možemo biti vešti i graditi samoefikasnost ako ne nismo pažljivi prema sebi.

  Sva četiri načina razvoja samoefikasnosti prisutna su na platformi Coca-Cola mladima, preko koje sam nedavno imala priliku da održim predavanje o samopouzdanju. Ova platforma je mesto koje može da vam pomogne na putu profesionalnog razvoja, ali i ličnog, jer vas upravo na ovom mestu čeka čitav niz instrumenata koje možete iskoristiti – od motivacionih i inspirativnih sadržaja do  edukativnih materijala, konkretnih praktičnih znanja i tako značajne podrške mentora. Takav vid učenja daje mladima priliku da se upuste u nova iskustva, dobiju odgovore i smernice, uče od ljudi koji ih inspirišu i urade nešto dobro za sebe.

  Ono što nam socijalna psihologija kaže o samoefikasnim pojedincima je da su uporni, preduzimljivi, dobro se nose sa stresom, postižu akademske i poslovne uspehe i imaju mindset usmeren na rešenja. Oni se upuštaju u nova iskustva i iz tih iskustava crpe doživljaj sigurnosti. Dobra vest je da je samoefikasnost uverenje, a uverenje može da se uči pa tako i uspeh može postepeno da se gradi.

  Iako ne volim to čuveno pitanje koje postavljaju psiholozima – „daj mi savet u par koraka kako da budem bolji“, danas znam da znanje o četiri načina građenja samoefikasnost može značiti svakoj osobi koja želi da se oseća bolje i kompetentnije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE