Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Leteći objekti, SAD

  Misteriozni leteći objekti iznad SAD: Kako izgledaju i kakve teorije postoje? (FOTO/VIDEO)

  SAD i Kanada istražuju tri neidentifikovana leteća objekta oborena iznad Severne Amerike u poslednja tri dana. Vojske su prilagodile radare kako bi pokušale da uoče više upada.

  Zvaničnici Pentagona i obaveštajnih službi pokušavaju da otkriju tri neidentifikovana leteća objekta iznad Aljaske, Kanade i Mičigena koje su američki borbeni avioni oborili projektilima u petak, subotu i nedelju.

  Jedan objekat je prvi put primećen u subotu iznad Montane, što je u početku izazvalo debatu o tome da li je uopšte postojao. Vojni zvaničnici su u subotu otkrili radarski odsjaj iznad Montane, koji je potom nestao, što ih je navelo da zaključe da je u pitanju anomalija. Onda je u nedelju radar registrovao objekat iznad Montane, zatim Viskonsina i Mičigena. Kada su vojni zvaničnici dobili vizuelnu potvrdu, naredili su F-16 da ga obore iznad jezera Huron.

  Američki zvaničnici ne znaju šta su bili predmeti, a još manje njihova namena ili ko ih je poslao.

  Šef Američke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) za sever, general Glen Van Herk, izjavio je, nakon niza obaranja neidentifikovanih objekata, da se ne isključuje mogućnost i da su u pitanju vanzemaljci ili neko drugo objašnjenje.

  Međutim, ono što je sigurno je da su, nakon nedavnog upada kineskog špijunskog balona, američka i kanadska vojska hiperbudna u označavanju nekih objekata kojima je ranije možda bilo dozvoljeno da prođu, piše New York Times.

  Broj letećih objekata se naglo povećao u SAD

  Nakon tranzita špijunskog balona ovog meseca, Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane, ili NORAD, prilagodila je svoj radarski sistem kako bi ga učinila osetljivijim. Kao rezultat toga, broj objekata koje je otkrio naglo se povećao. Drugim rečima, NORAD prikuplja sve više upada jer ih traži, podstaknut povećanom svešću izazvanom besom zbog špijunskog balona, koji je lebdeo iznad kontinentalnog dela SAD nedelju dana pre nego što ga je oborio F-22 4. februara.

  „Pažljivije smo proučavali naš vazdušni prostor na ovim visinama, uključujući i poboljšanje radara, što bi bar delimično moglo da objasni povećanje objekata koje smo otkrili tokom protekle nedelje“, rekla je Melisa Dalton, pomoćnica ministra odbrane za domovinsku odbranu i hemisferne poslove, rečeno je na konferenciji za novinare u nedelju uveče.

  Teorije o NLO

  Američki zvaničnici nisu potpuno odbacili teorije da bi takođe moglo biti više objekata. Neki zvaničnici teoretišu da bi objekti mogli da budu iz Kine ili neke druge strane sile i da bi mogli da budu usmereni na testiranje sposobnosti otkrivanja nakon špijunskog balona.

  Objekat primećen kako se približava jezeru Huron u nedelju je leteo na 20.000 stopa (6,100m) i predstavljao je potencijalnu pretnju civilnoj avijaciji, pa je predsednik Bajden naredio da ga obore, rekli su američki zvaničnici. Imao je osmougaonu strukturu sa žicama, ali nije imao uočljivu nosivost, dodali su.

  Američki i kanadski zvaničnici kažu da su objekti oboreni u petak i subotu takođe leteli niže od špijunskog balona, što je predstavljalo veću opasnost za civilne avione, što je lidere navelo da narede njihovo uništenje. Ta dva objekta su letela iznad delova Aljaske i Jukona u kojima ima malo stanovnika, a treći objekat srušen u nedelju bio je iznad vode, tako da su rizici od padajućeg otpada bili minimalni, rekli su.

  Opasnost za letelice iznad SAD

  Špijunski balon koji je leteo preko Sjedinjenih Američkih Država leteo je mnogo više, na 60.000 stopa, i nije predstavljao opasnost za letelice. Ali bilo kakav otpad mogao je da udari ljude na zemlji, rekli su zvaničnici Pentagona.

  Tokom vikenda, zvaničnici su rekli da još uvek pokušavaju da utvrde koja su to tri objekta. Prvi, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane, najverovatnije nije balon – raspao se u komade nakon što je oboren u petak. Kanadske vlasti su subotnji objekat opisale kao cilindričan, a američki zvaničnici kažu da je verovatnije da je u pitanju neka vrsta balona. Činilo se da objekat u nedelju nije balon, rekao je jedan zvaničnik.

  NORAD radar je pratio prva dva objekta najmanje 12 sati pre nego što su oboreni. Ali zvaničnici Ministarstva odbrane nikada nisu rekli da li su objekte otkrili na radaru pre nego što su se približili američkom vazdušnom prostoru. Jedan zvaničnik je rekao da nije jasno šta drži objekte iznad.

  Američki zvaničnici rekli su da pregledaju video i druga očitavanja senzora koje su prikupili američki piloti koji su posmatrali objekte pre njihovog uništenja. Ali tačna priroda objekata, odakle su i čemu su namenjeni neće biti potvrđena sve dok F.B.I. i Kraljevska kanadska konjička policija ima priliku da temeljno ispita ostatke, rekli su zvaničnici.

  Reakcije političara

  Demokratski senator Džon Tester, koji predstavlja Montanu, rekao je za CBS da „ono što se desilo u poslednje dve nedelje nije ništa drugo do ludilo“.

  „A vojska treba da ima plan da ne samo da utvrdi šta se dešava tamo, već i da odredi opasnosti“, dodao je on.

  Republikanci su u više navrata kritikovali Bajdenovu administraciju zbog prvog sumnjivog špijunskog balona, pošto je rekao da je trebalo da bude oboren mnogo ranije.

  U međuvremenu, ministar odbrane Ben Volas rekao je da će Velika Britanija sprovesti bezbednosni pregled nakon nedavnih incidenata u SAD i Kanadi.

  „Ovaj razvoj događaja je još jedan znak kako se slika globalne pretnje menja na gore“, rekao je on.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE