Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  pwc

  Računovođe imaju KLJUČNU ULOGU u dodeli Oskara: Kako i zašto je to tako?

  Kakve veze imaju kompanija PwC i dodela Oskara?

  Kada govorimo o dodeli Oskara, sasvim sigurno vam na pamet ne padaju računovođe.

  Ali, verovali ili ne, oni imaju ključnu ulogu na najprestižnijoj svetskoj ceremoniji dodele filmskih nagrada još od 1935. godine. A američka glumica Bet Dejvis je ključni razlog tome.

  Godine 1935. Dejvisova nije bila nominovana za ulogu u filmu „O ljudskom ropstvu“ što je izazvalo veliku medijsku pompu. Dejvis je na kraju nominovana nakon medijskog pritiska, ali joj je nagrada uskraćena.

  „Sindikalni kolumnisti su širili reč ‘faul’ i javnost je zbog toga stala iza mene kao vojska“, napisala je američka glumica u svojoj autobiografiji.

  Iste ove godine, američka Akademija filmskih umetnosti i nauka koja i dodeljuje Oskara takođe je uočila zloupotrebu, sudeći po biografu A. Skotu Bergu. Zato su angažovali računovodstvenu firmu Prajs Voterhaus Kuper (Pricewaterhouse Coopers – PwC) sa sedištem u Londonu da prebroji glasove, obezbedi tajnost rezultata i „zaustavi plimu nepovoljnog raspoloženja u industriji“.

  Od tada je ovo postala dugotrajna veza, a gore navedena kompanija PwC znala je koja će imena biti prozvana kao dobitnici Oskara pre bilo koga drugog na svetu.

  oskar

  PwC: Proces od 1.700 radnih sati

  Dakle, glasove, uključujući i one koji su pristigli elektronskim putem, prebrojava i verifikuje tim za dodelu Oskara kompanije PwC na tajnoj, bezbednoj lokaciji, a u pitanju je proces za koji kompanija kaže da traje oko 1.700 radnih sati.

  Pobedničke kartice su dizajnirane i štampane sa imenom svakog nominovanog. Dva kompletna seta širom poznatih zlatnih koverata se pune, pečate i stavljaju u zaključane aktovke kada se proces provere završi. Tri člana PwC tima, koji se oslanjaju na kolege da pomognu u brojanju, ali jedini znaju konačni rezultat, takođe pamte rezultate.

  U noći dodele, oni zauzimaju svoje pozicije iza scene i u kontrolnoj sobi sa producentima.

  Sve o tajnim kovertama

  Ovaj sistem poverljivih koverti uveden je 1941. nakon što je „Los Anđeles tajms“ 1940. godine objavio rezultate u večernjem izdanju pre ceremonije i na taj način uništio ekskluzivitet događaja.

  PwC i njegov sistem ponovo su bili pod lupom 2017. godine nakon što je „La La Land“ pogrešno proglašen za pobednika za najbolji film na 89. dodeli Oskara. Partner PwC-a Brian Cullinan dao je voditeljima Vorenu Bitiju i Fej Danavej pogrešnu kovertu.

  Akademija je, međutim, ponovo angažovala istoimenu kompaniju, rekavši da su uspostavljeni novi protokoli, uključujući „veću nadzornu ulogu za predsednike PwC-a“.

  Osim što obavlja glamurozni posao druženja sa zvezdama i brojanja glasačkih listića, PwC priprema i revidira finansijske izveštaje Akademije i plaća poreze.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE