Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi VEGAN i LOW WASTE kafić u Srbiji, otvoren usred pandemije

    Država Srbija ne samo da ne podstiče i ne nudi olakšice za otvaranje ugostiteljskih objekata ove vrste već ga i otežava. Na primer, u kupatilu nije moguće staviti peškire koji se mogu oprati već moraju biti jednokratni ubrusi, a u kuhinji nije dozvoljena upotreba višekratnog sunđera od prirodnog materijala,…Ipak, ovog proleća i to usred epidemije korone u Beogradu je otvoren je kafić VeZa, prvi veganski low waste kafić u Srbiji. O ovom jedinstvenom kafiću, njegovoj ideji i konceptu odgovornog ugostiteljstva razgovarali smo za BIZLife portal sa vlasnicom Jelenom Disić.

    – Vegan i low waste kafić, šta to tačno znači?

    Naš kafić je prvi vegan i low waste kafić u Srbiji. Vegan znači da nemamo nijedan proizvod koji je nastao eksploatacijom životinja i koji je životinjskog porekla, a low waste znači da se trudimo da iza sebe ostavimo što je moguće manje otpada.

    – Da li ste jedini vlasnik kafića i otkud ideja za ovakav kafić?

    Na papiru sam jedina vlasnica, ali ceo projekat ne bih uspela da uradim bez Nikole i Davida, svoja pre svega dva prijatelja, cimera, a sada i poslovna partnera. Uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo nikad nemamo nesuglasice, uvek nađemo rešenje.

    Nas troje se bavimo aktivizmom za prava i oslobođenje životinja i članovi i osnivači smo Udruženja Vege zajednica. Na ovaj način hteli smo da pokažemo ljudima da je uživanje, kao što je kafić, moguće bez okrutnosti i sa što manje otpada.

    Imamo jako malo iskustva u ugostiteljstvu, i to što imamo je rad u kafiću, ali ne i vođenje kafića, što su totalno dve različite stvari. Ali zanimljivo je okušati se u nečemu novom i učiti nove stvari. Ovo mi nije jedini posao, trenutno radim na kampanji “Slomimo kaveze” koji sprovodi naše udruženje Vege zajednica. Vege zajednica je nevladina organizacija koju smo osnovali 2019., koja se bavi pravom i oslobođenjem svih životinja. Iako se svi duže bavimo aktivizmom, uvideli smo da je jedna ovakva organizacija neophodna kako bi se sva udruženja i svi aktivisti sa istim ciljem okupljali i sarađivali. Vege zajednica se bavi promocijom veganstva i osnaživanjem i stvaranjem stabilne veganske zajednice u Srbiji. Za sada imamo oko 25 aktivnih volontera i 2 full time zaposlena.

    – U prilično izazovno vreme za poslovanje, tokom pandemije, vi ste odlučili da otvorite kafić. Koliko je to bio riskantan potez?

    Mislim da je sam rizik pokrenuti biznis u kome nemaš iskustva, ali sve se nauči kad to radiš sa ljubavlju i za viš cilj. Situacija sa pandemijom jeste dodatno uzdrmala sve, ali mislim da se za sad dobro snalazimo.

    Od ideje do realizacije trebalo nam je 7 meseci, naporno smo radili, ali se isplatilo. Ideja je nastala u novembru 2019., otvaranje kafića je bilo planirano za mart. Ali nažalost zbog tadašnje situacije morali smo da ga pomerimo za jun. Koliko nam je situacija sa pandemijom odmogla, toliko nam je i pomogla jer nam je ostavila dodatni prostor za razmatranje nekih ideja i biznis modela.

    – Kakve su zakonske procedure za otvaranje ovakvog kafića? Da li ste imali nekih poteškoća ili olakšica?

    Što se tiče države nema nikakvih olakšica, čak nigde u dokumentaciji nije ostavljena opcija da se izjasnimo kao takav kafić. Ali što se tiče poteškoća, suočili smo se sa dosta njih kada govorimo o otpadu koji kafić proizvodi. Sanitarna inspekcija propisuje pravila koja nisu u skladu sa low waste konceptom, ali za sad uspevamo da nađemo nekakva rešenja. Nisu dozvoljeni peškiri u toaletu, već samo papirni ubrusi. Ali uspeli smo da pronađemo ubruse od recikliranog papira. Takođe, nije dozvoljeno korišćenje višekratnog prirodnog sunđera za sudove – lufe (to je cvet jedne vrste tikve), ali i tu smo našli zamenu, pa koristimo sunđere koji su biorazgradivi napravljeni sa orahovinom.

    – Otisnuće u preduzetničke vode samo po sebi je hrabar potez. Da li je teže ili lakše baviti se odgovornim preduzetništvom u Srbiji?

    Mislim da je odgovorno poslovanje u Srbiji nov termin, ali mislim da sve više mladih preduzetnika se okreće ovoj praksi, pogotovo oni koji su se u ove vode upustili ne samo zbog potencijalnog kapitala, već sa željom da promene nešto.

    – Šta sve imate u svojoj ponudi? Odakle nabavljate namirnice i pića? Da li sarađujete i sa lokalnim proizvođačima ili i sami nešto proizvodite?

    Što se naše ponude tiče bez lažne skromnosti reći ću da je jedinstvena. Dosta sastojaka sami pravimo, počevši od mleka (pečeni lešnik, sirovi badem, kokos), zatim kikiriki puter, čija puding  i sad već naš čuveni namaz od suncokreta koji koristimo za sendviče. Takođe u ponudi nemamo gazirane sokove, već samo domaće, hladno ceđene sokove i vodeni kefir. Vodeni kefir je gljiva koja sama proizvodi nešto nalik gaziranom soku, jako je zdrav i pun vitamina B.

    Sva ostala pića trudimo se da u što većoj meri nabavljamo od lokalnih, malih i pre svega proizvođača koji odgovorno posluju. Važno nam je da je ambalaža višekratna ili da se bar reciklira, ali na prvom mestu da jednostavno svojom proizvodnjom nikako ne eksploatišu ni prirodu ni životinje.

    – Da li ste za sada zadovoljni odzivom, kakve su reakcije gostiju?

    Samo otvaranje bilo je baš posećeno, iako u sred pandemije došlo je oko stotinak ljudi. Dosta ljudi kada pročita natpis vegan i low waste uđe i pita šta zapravo to znači. Na primer, oni koji poruče kafu sa mlekom, a misle na kravlje mleko, uglavnom pristanu da probaju kafu i sa našim biljnim mleko, što jeste i cilj ovog kafića da upozna ljude sa veganstvom.

    Takođe, imamo goste koji donose svoje šolje za poneti, jer znaju da mi ne koristimo jednokratnu plastiku. Možda se neki neće složiti, ali ja mislim da se situacija u Srbiji menja na bolje i da ima sve više ljudi koji kao i mi ulazi u različite biznis sfere kako bi promenili nešto, a ne zaradili novac. Ja čvrsto verujem u bolji svet i sve ovo što radim, znam da možda moja generacija neće dočekati to vreme, ali definitivno ostavljamo dobar primer novim generacija. 

    Izvor: BIZlife/Marijana Stevanović

    Foto: Privatna arhiva

    What's your reaction?

    Komentari

    • Pjer

      Tekst je odličan i tema me jako zanima ali - kako možete da date ovoliki tekst a da ne naznačite adresu restorana? Čini mi se da je više restoran nego kafić i ideja ove mlade ekipe je odlična. Eto, sada moram na internet, da "zamolim" Gugl za adresu. Dobro, rečeno - učinjeno, evo kompletiraću vaš tekst - Kafić VeZa, Venizelosova 20, Stari Grad, tel. 011 4052311

    • Slobodanka

      Gde se kafić nalazi?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE